Traditie Ontmoet Moderniteit in Vernieuwde Changshan

Tong Tong Herinterpreteert Klassiek Chinees Kledingstuk

In een gedurfde fusie van historisch erfgoed en hedendaagse snit presenteert ontwerper Tong Tong een vernieuwde versie van de Changshan, een iconisch Chinees kledingstuk voor mannen. Deze moderne interpretatie, bekroond met een Bronzen A' Design Award, belichaamt een harmonieuze samensmelting van traditie en innovatie.

De Changshan, oorspronkelijk een statussymbool en teken van geletterdheid, was een essentieel onderdeel van de garderobe van Chinese mannen tijdens de Republiek China (1912-1949). Met zijn lange, elegante silhouet en karakteristieke details zoals de mandarijnkraag en overlappende voorzijde, heeft het kledingstuk een tijdloze uitstraling. Tong Tong heeft deze klassieker opnieuw geïnterpreteerd door middel van verfijnde kleermakerstechnieken die de minimalistische lijnen behouden, terwijl er ruimte is voor moderne aanpassingen.

De grootste innovatie in het ontwerp is te vinden in de naadvoering. Verticale naden zijn geïntroduceerd om het volume te beheersen en de oorspronkelijke opstaande kraag naadloos te integreren met de voorpanelen van het kledingstuk. In plaats van de traditionele zijsplitten zijn omgekeerde plooien toegevoegd om bewegingsvrijheid te vergroten zonder afbreuk te doen aan de bescheiden uitstraling. De voorzijde overlapt minder dan bij het origineel en is licht gebogen voor betere toegankelijkheid.

Voor de realisatie van dit ontwerp is gekozen voor een hooggedraaide wolkeperstof, die zorgt voor een goede structuur en een kreukvrij karakter, essentieel voor het gladde en minimalistische imago van de traditionele Changshan. De stof ondersteunt het gestroomlijnde ontwerp en draagt bij aan de duurzaamheid van het kledingstuk.

De uitdagingen bij het creëren van deze moderne Changshan lagen vooral in het halsgebied. De traditionele halslijn is vervangen door een reeks verticale naden, wat in eerste instantie moeilijkheden opleverde bij het vormen van de juiste kraagvorm. Na meerdere proefmodellen en verfijning van de patronen, is de kraag onder stoom en strijkijzer gemodelleerd om de gladde curve te bereiken. Binnenin is hymo met de hand aangebracht voor extra structuur.

Dit ontwerp eert de tijdloze elegantie van de Changshan en toont aan hoe traditionele kleding met respect voor het verleden kan worden getransformeerd voor de moderne man. Tong Tong's interpretatie is niet alleen een modeverklaring, maar ook een viering van cultureel erfgoed, zorgvuldig aangepast aan de eisen van de hedendaagse esthetiek en functionaliteit.

Deze vernieuwde Changshan, ontworpen en voltooid in Chicago begin 2022, is een toonbeeld van hoe historisch onderzoek en creatieve innovatie kunnen leiden tot een bekroond ontwerp. Het project, dat uitgebreid historisch en visueel onderzoek vereiste, heeft geresulteerd in een kledingstuk dat zowel de drager als de toeschouwer uitnodigt tot een dialoog over de evolutie van culturele kledingtradities.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tong Tong
Afbeeldingscredits: Image #1-5 Photographer:Yuxian He, 2023 Image #1-5 Model: Junxian Ouyang, 2023
Projectteamleden: Tong Tong
Projectnaam: Reinterpretation of Changshan
Projectklant: Tong Tong


Reinterpretation of Changshan IMG #2
Reinterpretation of Changshan IMG #3
Reinterpretation of Changshan IMG #4
Reinterpretation of Changshan IMG #5
Reinterpretation of Changshan IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp