The Shape of Old Memory: Een Innovatieve Benadering van Traditionele Ambachtscultuur in Hedendaags Ontwerp

Een Unieke Collectie Vrouwenkleding door Bingrou Chen

Inleiding

De creatie van deze serie werken komt voort uit mijn gedachten over de innovatieve toepassing van traditionele ambachtscultuur in hedendaags ontwerp en de waarde ervan. Traditionele ambachtscultuur is als een schat diep in de zee. We kunnen het bestaan en de waarde ervan waarnemen, maar zelden aanraken. Als we het niet proberen te redden, zal het alleen maar vervagen en verdwijnen, wat betreurenswaardig is.

Deze collectie onderscheidt zich door het gebruik van speciale materialen, de ontwerpen van de kledingstructuur en de innovatieve toepassing van traditioneel Chinees Chaozhou borduurwerkpatroon. De toevoeging van epoxyhars AB-lijm maakt de vormgeving van deze kledingstukken stabiel als een sculptuur, met meer spanning en expressiviteit. Het gebruik van traditionele Chaozhou borduurwerkpatronen maakt de werken levendiger.

De belangrijkste technologie die in deze serie werken wordt toegepast, is het gebruik van epoxyhars AB-lijm. Aan de ene kant kan het materiaal dat wordt gebruikt bij het snijden van de kledingrand een effectieve rol spelen bij het vormgeven en ondersteunen, en aan de andere kant kan het materiaal andere decoratieve materialen beter op de kledingstukken bevestigen, met een goed decoratief effect.

Deze collectie bestaat uit 4 looks voor vrouwen, maat 4.

Deze werken zijn niet alleen draagbare kleding, maar kunnen ook worden beschouwd als decoratieve sculpturen. Door het gebruik van epoxyhars AB-lijm behouden de werken een relatief mooie vorm, zelfs zonder de ondersteuning van het menselijk lichaam, en hebben ze een goede decoratieve waarde.

Het project begon in september 2021 in Guangzhou en werd in mei 2022 voltooid, ook in Guangzhou. Het werd tentoongesteld in de Guangzhou Academy of Fine Arts in juni 2022.

Deze werken richten zich op de innovatieve toepassing van nieuwe materialen en traditionele Chinese ambachtscultuur in modeontwerp. De gebruikte materialen, zoals epoxyhars AB-lijm en metalen kralenketting, zijn relatief zeldzaam in het veld van modeontwerp. Hun toevoeging zorgt niet alleen voor een goede decoratie van het ontwerp, maar speelt ook een goede vormgevende rol, waardoor de kostuums meer spanning krijgen. Bovendien zijn de patronen in deze werken allemaal gebaseerd op traditionele Chinees Chaozhou borduurwerk.

Er waren twee belangrijke uitdagingen in het creatieproces van deze serie werken. Ten eerste ging het om de toepassing van epoxyhars AB-lijm in kledingstukken, en ten tweede om de toepassing van de traditionele Chinese Chaozhou borduurwerkambacht in dit werk. In deze serie heb ik geen echte borduurtechnieken toegepast, maar metalen kralenkettingen gebruikt om de geëxtraheerde borduurwerkpatronen weer te geven. Wat ik wil bespreken, zijn de nieuwe mogelijkheden van traditionele ambachtscultuur in hedendaags ontwerp.

Deze serie werken is een weerspiegeling van mijn gedachten over de innovatieve toepassing van traditionele ambachtscultuur in hedendaags ontwerp en de waarde ervan. Traditionele ambachtscultuur is als een schat diep in de zee. Mensen kunnen het bestaan en de waarde ervan waarnemen, maar zelden aanraken. Als het niet wordt gered, zal het vervagen en verdwijnen, wat betreurenswaardig is. Een andere innovatie in dit werk is het gebruik van epoxyhars AB-lijm, die helpt om het werk zijn goede vorm te behouden als een sculptuur en ook een belangrijke rol speelt in de decoratie.

Afbeeldingcredits:

Afbeelding #1: Fotograaf Akun, 2022

Afbeelding #2: Fotograaf Akun, 2022

Afbeelding #3: Fotograaf Akun, 2022

Afbeelding #4: Fotograaf Akun, 2022

Afbeelding #5: Fotograaf Akun, 2022

Deze collectie heeft de Platinum A' Design Award gewonnen in de categorie Mode, Kleding en Kledingontwerp in 2023. De Platinum A' Design Award erkent wereldwijd uitzonderlijke en zeer innovatieve ontwerpen die getuigen van ongeëvenaard professionalisme, genialiteit en bijdragen aan het welzijn van de samenleving. Ze worden toegekend aan de esthetiek die een tijdperk definieert, ze verleggen de grenzen van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, vertonen transcendentie en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chen Bingrou
Afbeeldingscredits: Image #No1:Photographer Akun, 2022 Image #No2:Photographer Akun, 2022 Image #No3:Photographer Akun, 2022 Image #No4:Photographer Akun, 2022 Image #No5:Photographer Akun, 2022
Projectteamleden: Chen Bingrou
Projectnaam: The Shape of Old Memory
Projectklant: Chen Bingrou


The Shape of Old Memory IMG #2
The Shape of Old Memory IMG #3
The Shape of Old Memory IMG #4
The Shape of Old Memory IMG #5
The Shape of Old Memory IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp