Flatter Your Body: Een Nieuwe Benadering van Corsetten

Een Womenswear Collectie door Yunji Lee

Er bestaat een verlangen in de menselijke natuur om op elke mogelijke manier aantrekkelijk en indrukwekkend te zijn, en dit is een langdurig doel geweest in de geschiedenis van de mode. Er zijn talloze methoden gebruikt om dit doel te bereiken. Sommige van deze methoden waren gericht op het accentueren, verbergen of zelfs veranderen van de lichaamsvorm, maar dit resulteerde vaak in fysiek ongemak. Historisch gezien is het korset ontwikkeld om aan de wens van mensen te voldoen om verschillende lichaamsvormen te flatteren en te voldoen aan de "schoonheidsstandaard" van die tijd.

De collectie "Flatter Your Body" is ontworpen met het oog op alle verschillende lichaamstypes. Het bestaat uit een vernieuwde versie van korsetten die oorspronkelijk oncomfortabel waren om te dragen. De silhouetten zijn enigszins los en kunnen worden aangepast aan je lichaamsvorm met behulp van de vetersluitingen. In elke look zijn meerdere bandjes geplaatst rond de buste, taille en heupen, waardoor je je lichaamsvorm kunt flatteren door de bandjes gedeeltelijk aan te trekken en los te maken.

De plaatsing van de stoffen in elk kledingstuk lijkt ook op een röntgenfoto van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld, lichtblauwe en donkerblauwe stoffen worden gelaagd en aan elkaar genaaid, en zwart wordt aan de zijkant gebruikt. Gelaagde items worden ook gepresenteerd in de look. Voor de lente/zomerseizoen worden voornamelijk lichte wol, katoen en wollen crêpe gebruikt. Het silhouet is enigszins los en kan worden aangepast aan je lichaamsvorm met behulp van de vetersluitingen. In elke look zijn meerdere bandjes geplaatst rond de buste, taille en heupen, waardoor je je lichaamsvorm kunt flatteren door de bandjes gedeeltelijk aan te trekken en los te maken. De optische illusie is een extra methode die wordt gebruikt om het flatterende effect te maximaliseren, en streepjesprint en plooien zijn de elementen die het effect creëren. De bandjes zorgen ook voor beweging in elke look, en dit voegt het effect van optische illusie toe. De asymmetrische lengte en ongebalanceerde details versterken de esthetiek.

De hele collectie bestaat uit 6 looks voor dameskleding, maat 0-6.

De looks kunnen de vormen transformeren door de bandjes strakker om het lichaam te trekken en de plaatsing van de bandjes te bepalen, afhankelijk van het silhouet dat je wilt creëren rond je lichaam.

Het project begon in november 2019 en werd in augustus 2020 voltooid in Atlanta, Verenigde Staten.

Het project streeft ernaar om mode te transformeren tot een niet-stereotiep medium, dat wordt gebruikt als een instrument om mensen te helpen zichzelf uit te drukken en niet te worden beoordeeld op basis van wat de samenleving verkeerd weergeeft. Door de "schoonheidsstandaard" die sociale media portretteren, worden consumenten alleen beoordeeld op hun uiterlijk.

De belangrijkste uitdaging van deze reis was het creëren van het juiste silhouet en de juiste kledingconstructie die lijkt op een korset, maar toch comfort biedt door de bandjes op de juiste plaats te plaatsen om de looks te creëren die je lichaamsvorm flatteren. Daarom was de keuze van de stof de belangrijkste beslissing, omdat dit resulteerde in totaal verschillende silhouetten, afhankelijk van de stof.

In haar collectie "Flatter Your Body" presenteert Yunji Lee een vernieuwde versie van korsetten. Met behulp van hoeken en optische illusie veranderen de ontwerpen de vorm van elk figuur zonder het ongemak van originele korsetten. Deze collectie bestaat uit onevenwichtige en oversized versies van klassieke items zoals pakken, getailleerde jasjes en jurken met elementen uit de herenmode. Het meest opvallende is de lichtgewicht wollen jurk, met bandjes die kunnen worden aangepast rond de buste, taille en heupen om het lichaam te flatteren. Het lijkt erop dat zelfs het woord "aansluitend" een geheel nieuwe vorm kan aannemen.

Afbeeldingen met dank aan Yunji Lee, Fotograaf Skye Lin, Model Allison Head, 2020.

Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Mode, Kleding en Kledingontwerp in 2021. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionele opmerkelijkheid die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en brengen positieve gevoelens, verbazing en verwondering met zich mee.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YUNJI LEE
Afbeeldingscredits: COPYRIGHT by Yunji Lee, Photographer, Skye Lin / Model, Allison Head, 2020
Projectteamleden: YUNJI LEE
Projectnaam: Flatter Your Body
Projectklant: YUNJI LEE


Flatter Your Body IMG #2
Flatter Your Body IMG #3
Flatter Your Body IMG #4
Flatter Your Body IMG #5
Flatter Your Body IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp