Robotische IJssculptuur als Klimaatwaarschuwing

Pinnannousu: Kunst ontmoet Technologie in Smeltend IJs

Jussi Angesleva's nieuwste kunstinstallatie, Pinnannousu, is een krachtige samensmelting van robotica en natuur, die een dringende boodschap over klimaatverandering uitdraagt.

In de sneeuwopslag van de Glazen Piramide in Moerenuma Park, Sapporo, Japan, heeft ontwerper Jussi Angesleva een opmerkelijke kunstinstallatie gecreëerd die de toeschouwer confronteert met de schoonheid van natuurlijke vormen en de dreiging van klimaatverandering. Pinnannousu, een robotische ijssculptuur performance, gebruikt geavanceerde technologieën om een unieke ervaring te ontwerpen. De installatie bestaat uit een industrieel robotarm die een groot ijsblok uitholt tot een computationele lens, die het licht breekt en grafische afbeeldingen op de muur projecteert. De boodschap "+2℃" verschijnt als een onheilspellende waarschuwing voor de wereldwijde temperatuurstijging.

De kracht van deze installatie ligt in de combinatie van high-tech optimisme en de vluchtige wereldwijde uitdagingen die geen grenzen kennen. De ingreep versnelt slechts het proces van het smelten van het ijs, wat de toeschouwer doet stilstaan bij de huidige stand van zaken en de nabije toekomst. Het project, ontwikkeld en tentoongesteld tijdens het Sapporo International Art Festival, maakt gebruik van een Universal Robots UR5 robotarm, krachtige LED-zaklampen, heldere ijsblokken en een Raspberry Pi voor timelapse-opnames en projectieweergave.

De realisatie van Pinnannousu was een uitdaging op zich. Het team, verspreid over de hele wereld, werkte virtueel samen aan dit fysieke experiment. De onvoorspelbaarheid van het smeltende ijs en het vastleggen van het proces op film, waarbij elk moment uniek was en niet herhaald kon worden, vereiste een hoge mate van creativiteit en technische vaardigheid.

De installatie onthult zich in twee fasen: eerst snijdt de robotarm het ijsblok, waarbij het blok af en toe vanuit verschillende hoeken wordt verlicht met de zaklamp. Na voltooiing smelt het blok langzaam weg, wat wordt vastgelegd met een timelapse-camera. Dit proces weerspiegelt de urgentie van de klimaatcrisis en nodigt uit tot reflectie over de impact van technologie op onze planeet.

Pinnannousu heeft de prestigieuze Gouden A' Design Award gewonnen in de categorie Interactieve, Belevenisgerichte en Meeslepende Designinstallaties in 2024. Deze onderscheiding wordt toegekend aan uitzonderlijke creaties die de kunst, wetenschap, design en technologie vooruit helpen en een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke eigenschappen.

De installatie van Angesleva is niet alleen een bewijs van zijn genie en wijsheid, maar ook een krachtig symbool voor de noodzaak van bewustwording en actie in de strijd tegen klimaatverandering. Het is een herinnering dat kunst en technologie samen kunnen werken om ons te inspireren en te motiveren tot verandering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jussi Angesleva
Afbeeldingscredits: IMAGE CREDITS: Image #1: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #2: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #3: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #4: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #5: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Video Credits: ©Sapporo International Art Festival 2024, PATENTS/COPYRIGHTS: Computational Caustics: Rayform & EPFL Geometric Computing Laboratory Robotics: AATB Technical Planning: Arsaffix Supported by: Sapporo International Art Festival 2024 Research support: Part of the research Project “A Third Hand – Creative Applications for Robotics”, ECAL/University of Art and Design Lausanne, Switzerland Funding Support: ProHelvetia Ice Field recording: Jonna Jinton
Projectteamleden: Jussi Angesleva
Projectnaam: Pinnannousu
Projectklant: Jussi Angesleva


Pinnannousu IMG #2
Pinnannousu IMG #3
Pinnannousu IMG #4
Pinnannousu IMG #5
Pinnannousu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp