Interactieve Kunst: Chaos als Muze

Zhecheng Xu's 'Heart of Attraction' herschept kosmische orde

De grenzen tussen kunst, wetenschap en technologie vervagen in 'Heart of Attraction', een interactieve installatie van Zhecheng Xu die de esthetiek van chaos verkent.

In een wereld waar orde en chaos vaak als tegenpolen worden gezien, daagt Zhecheng Xu ons uit om de schoonheid van het onvoorspelbare te omarmen. 'Heart of Attraction', Xu's nieuwste creatie, is een interactieve installatie die de toeschouwer uitnodigt om de diepten van chaotische systemen te verkennen. Geïnspireerd door de chaostheorie, een wetenschappelijke studie naar systemen die willekeurig lijken maar toch een inherente orde bezitten, vertegenwoordigt elk werk een chaotisch systeem wiens evolutie wordt gedreven door deze theorie.

Wat 'Heart of Attraction' onderscheidt, is de manier waarop het de esthetische en filosofische aspecten van chaos belicht. De installatie is niet alleen een visueel spektakel; het nodigt het publiek uit om met behulp van lichtinteractie de interne wetten van het chaotische systeem op een persoonlijke manier te verkennen. Door de helderheid en kleur van het licht te veranderen, wordt de toeschouwer de schepper van zijn eigen universum, spelend met de krachten van aantrekking.

De realisatie van deze kunstvorm was mogelijk door de toepassing van glaslasergravure en gebareninteractietechnologie. Deze technieken stellen Xu in staat om abstracte chaotische concepten in fijne vormen te presenteren en een directe interactie tussen het kunstwerk en de toeschouwer te faciliteren. Met afmetingen van 2400mm bij 1200mm bij 120mm is de installatie een indrukwekkende verschijning die de ruimte transformeert.

De kern van de ervaring is de integratie van lichtinteractie, waarbij de toeschouwer de interne wetten van het chaotische systeem verkent door de helderheid en kleur van het licht aan te passen. Deze interactie versterkt het gevoel van betrokkenheid en maakt van de toeschouwer een actieve deelnemer in het kunstwerk.

Voltooid in Nanjing in augustus 2023, is 'Heart of Attraction' het resultaat van een diepgaand onderzoek naar de esthetiek en filosofie van chaos. Xu introduceert wetenschappelijke elementen in de kunst om het publiek tot dieper nadenken aan te zetten. De uitdaging lag in het vertalen van de complexiteit van chaos in een visueel aantrekkelijk kunstwerk dat zowel esthetisch als inhoudelijk diepgang heeft. De technische uitvoering van de gebareninteractiviteit van het licht vereiste geavanceerde technische en engineeringoplossingen om een vloeiende interactie met het publiek te waarborgen.

Met 'Heart of Attraction' levert Zhecheng Xu een kunstwerk af dat niet alleen de visuele charme van chaotische systemen toont, maar ook een intieme interactie met het concept van chaos mogelijk maakt. Het is een ervaring die kunst, wetenschap en filosofie samenbrengt en zowel visueel als emotioneel genot biedt. Deze installatie, bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Interactieve, Belevenisgerichte en Meeslepende Designinstallaties in 2024, is een bewijs van Xu's vermogen om een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid te bereiken en positieve gevoelens, verwondering en verbazing op te wekken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xu Zhecheng
Afbeeldingscredits: Zhecheng Xu,2023
Projectteamleden: Zhecheng Xu
Projectnaam: Heart Of Attraction
Projectklant: Nanjing University of the Arts


Heart Of Attraction IMG #2
Heart Of Attraction IMG #3
Heart Of Attraction IMG #4
Heart Of Attraction IMG #5
Heart Of Attraction IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp