De inspiratie voor de installatie kwam van de wens van Welser Profile om een interactieve merkervaring te bieden in hun bezoekerscentrum. Het idee was om het product de held van het verhaal te laten zijn. De geschiedenis van Welser is een doorlopend succesverhaal, en het bouwen op deze basis leek perfect logisch. Echte producten werden gebruikt om dit stalen orgel te bouwen, dat esthetisch hint naar traditie en reageert op elke menselijke aanraking door een glimp van de onderliggende magie te bieden door het creëren van mystieke geluidslandschappen.
Wat de installatie uniek maakt, is de manier waarop de technologie verborgen is, waardoor bezoekers zich kunnen concentreren op de tactiele en sonische ervaring van het interactief zijn met de stalen profielen. De capacitatieve sensoren zorgen voor een precieze en intuïtieve interactie met het product, terwijl de dynamische geluidsmotor een constant veranderend geluidslandschap creëert dat uniek en boeiend is.
De realisatie van het orgel vereiste een combinatie van geavanceerde productietechnologie en zorgvuldig geselecteerde materialen. Verborgen voor de gebruikers bevinden zich een PC, 2 luidsprekers en een microcontroller. Capacitatieve sensoren voor elk stalen profiel worden geactiveerd door aanraking door de verandering van de weerstand. De profielen zijn elektrisch geleidend maar worden geïsoleerd door een houten basis, wat een veilige en onderscheidende interactie met hen mogelijk maakt. 18 profielen resulteren in 9 tonen en twee verschillende octaven aan elke kant.
Het project werd gelanceerd in september 2021 in Gresten, Neder-Oostenrijk, in het hoofdkantoor van Welser Profile en zal een permanente interactieve installatie zijn. Door een proces van exploratie en experimentatie werd het idee voor een interactieve installatie met een orgel gemaakt van echte klantstalen profielen van Welser Profile bedacht. Bezoekers zouden de profielen kunnen aanraken om verschillende geluiden te creëren. Om het idee te realiseren, werden prototypes getest met verschillende materialen en productietechnieken.
De installatie werd geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een legeringscoating werd aangebracht op elk profiel om flitsroest te voorkomen en duurzaamheid te garanderen. Dit presenteerde echter een uitdaging omdat de legering de elektrische geleidbaarheid van de profielen negatief beïnvloedde. Verschillende legeringen werden zorgvuldig getest tot de beste oplossing werd gevonden. De kalibratie van de sensoren moest consistent zijn over alle 18 profielen, wat een extra uitdaging vormde. Het ontwikkelde sensorsysteem vereiste aandacht voor detail en veel testen onder verschillende omstandigheden.
Deze installatie werd bekroond met de Bronzen A' Interactieve, Ervarings- en Ontwerpinstallaties Award in 2023. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.
Projectontwerpers: Responsive Spaces
Afbeeldingscredits: Photos / 3D Sketches / Sound: Julian Reil
Video: Isabella Rogl (das narrativ), Manuel Bauer (das narrativ)
Projectteamleden: Steel Organ Design, 3D & Development: Julian Reil
Projectnaam: Sounds of Welser
Projectklant: Responsive Spaces