Crisscross: Een Revolutionaire Klapstoel

Ontworpen door Cameron Smith, Verandert de Crisscross de Manier waarop we Klapstoelen Zien

Crisscross, een innovatieve klapstoel ontworpen door Cameron Smith, biedt een flexibele zitoplossing zonder in te boeten aan kwaliteit. Deze stoel, die bedoeld is voor dagelijks gebruik, kan worden opgevouwen en gemakkelijk worden verplaatst of opgeborgen. Het ontwerp is bekroond met een Bronzen A' Furniture Design Award in 2023.

De inspiratie voor de Crisscross kwam voort uit de veranderende leefomstandigheden van mensen. Steeds meer mensen wonen in kleinere, flexibelere ruimtes en hebben behoefte aan meubilair dat zich aanpast aan hun levensstijl. Hoewel veel eettafels kunnen worden uitgebreid en ingekrompen om verschillende groottes te accommoderen, zijn de meeste eetkamerstoelen niet gemakkelijk op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit leidt ertoe dat mensen verschillende stoelen moeten gebruiken voor grotere groepen of een plek moeten vinden om extra stoelen op te bergen bij kleinere groepen. De Crisscross stoel biedt een oplossing voor dit probleem.

Wat de Crisscross onderscheidt van andere klapstoelen, is de kwaliteit en het ontwerp. De meeste klapstoelen zijn ontworpen om lichtgewicht en draagbaar te zijn voor tijdelijk gebruik, en geven daarbij vaak de kwaliteit, het comfort en de aantrekkingskracht op. De Crisscross stoel daarentegen is ontworpen voor dagelijks gebruik en kan worden opgevouwen voor opslag of gemakkelijk worden verplaatst naar een andere kamer. Een tandwielmechanisme, verborgen in de achterpoot, zorgt voor een gesynchroniseerde beweging met de zitting en de poten. Wanneer de stoel is opgevouwen, nestelt de hele stoel zich binnen de voorpoten, waardoor hij gemakkelijk kan worden verplaatst of opgeborgen.

De Crisscross stoel is vervaardigd uit gebogen plaatstaal en machinaal bewerkte stalen onderdelen die zijn gelast en afgewerkt. Houten inlays zijn met stoom gebogen en passen aan de buitenzijden van de voor- en achterpoten. De kussens op de zitting en de rugleuning zijn afgewerkt in Alcantara ultra suède en aan het frame bevestigd. De afmetingen van de stoel zijn 23” x 23.75” x 34.5” wanneer hij open is en 23” x 8” x 41.5” wanneer hij is opgevouwen.

De bediening van het vouwmechanisme is eenvoudig. Door de knoppen onder de armleuning in te drukken, kunnen de armleuningen worden verlaagd tot aan de poot. Zodra de armleuningen zijn verlaagd, kan de stoel op de voorpoten worden gekanteld en de zitting in de voorpoten worden gevouwen. De achterpoten zijn uitgerust met een tandwielmechanisme, zodat de stoel in een synchrone beweging kan worden opgevouwen.

De Crisscross stoel werd voor het eerst bedacht en ontworpen in maart 2020. De engineering begon in de herfst van 2021 en de eerste stoelen werden in mei 2022 gepresenteerd op de ICFF in New York. Het ontwerp is het resultaat van uitgebreid onderzoek en een nieuwe kijk op de categorie van klapstoelen. De Crisscross verandert het paradigma van klapstoelen om een robuuste, dagelijkse stoel te creëren die kan worden opgevouwen en van de ene naar de andere ruimte kan worden verplaatst.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de Crisscross stoel was het verbergen van het vouwmechanisme en het creëren van een ontwerp dat losstaat van de werking van de stoel. De meeste klapstoelen hebben zichtbare vouwmechanismen die de indruk wekken dat de stoel bedoeld is voor tijdelijk gebruik. Het tandwielmechanisme van de Crisscross is volledig verborgen in de achterpoot en er zijn geen zichtbare koppelingen die afleiden van de eenvoudige vorm. Het eenvoudige ontwerp lijkt een statisch ontwerp wanneer het is geopend. Wanneer het gesloten is, nestelt de hele stoel zich binnen de voorpoten.

De Crisscross stoel is een bewijs van de creatieve vindingrijkheid en technische vaardigheden van ontwerper Cameron Smith. Het ontwerp is bekroond met een Bronzen A' Furniture Design Award in 2023, een prijs die wordt toegekend aan uitstekende en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De Crisscross stoel draagt bij aan de verbetering van de levenskwaliteit en maakt de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Cameron Smith
Afbeeldingscredits: Photography: Meagan West
Projectteamleden: Cameron Smith
Projectnaam: Crisscross
Projectklant: Cameron Smith


Crisscross IMG #2
Crisscross IMG #3
Crisscross IMG #4
Crisscross IMG #5
Crisscross IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp