Interactieve Kunstinstallatie Visualiseert Koolstofuitstoot

Wang Hongyins 'Built by Action' maakt milieubewustzijn tastbaar

In een wereld waar klimaatverandering een steeds prominenter thema wordt, brengt ontwerper Wang Hongyin met 'Built by Action' een unieke interactieve kunstinstallatie die ons dagelijks gedrag koppelt aan koolstofuitstoot.

De dagelijkse activiteiten van de mens, zoals baden, reizen, werken en koken, zijn vaak onzichtbare bronnen van koolstofemissies. Wang Hongyin heeft deze activiteiten onder de loep genomen en de bijbehorende emissies gevisualiseerd in een baanbrekende installatie. 'Built by Action' is niet alleen een kunstwerk, maar ook een educatief platform dat de toeschouwer confronteert met de impact van zijn handelen op het milieu.

De kracht van de installatie ligt in de combinatie van commerciële displaytechnieken met geavanceerde technologieën zoals somatosensorische interactie en laserinductie. Deze technieken maken het mogelijk om data op een visuele en interactieve manier te presenteren. De buitenring van het apparaat representeert onze dagelijkse handelingen, terwijl de binnenring een tweede wereld voorstelt die de gevolgen van deze handelingen voor het milieu toont.

De technische realisatie van 'Built by Action' is indrukwekkend. Een achthoekige roestvrijstalen kooi vormt het frame van de installatie, waarbij de buitenring een realtime interactief datavisualisatiescherm draagt en de binnenring bestaat uit vier gesloten kettingreactie-eenheden. Bezoekers kunnen in het midden van de installatie staan, waar ze door middel van TouchDesigner en Arduino-hardware de interactie met de data aangaan.

De installatie is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een toonbeeld van duurzaamheid. Materialen zoals roestvrij staal, plastic en metaal zijn zorgvuldig gekozen om de milieu-impact te minimaliseren. De ontwerpers, onder leiding van Wang Hongyin en met ondersteuning van adviseur Chen Zhong, hebben een nieuwe dimensie toegevoegd aan de discussie over duurzaamheid en kunst.

De grootste uitdagingen tijdens de ontwikkeling van 'Built by Action' waren de programmeerproblemen en het vinden van creatieve oplossingen die zowel technisch haalbaar als esthetisch aantrekkelijk waren. Het resultaat is een installatie die niet alleen de aandacht trekt, maar ook een krachtige boodschap overbrengt: het is tijd om bewust te worden van onze eigen bijdrage aan milieuvervuiling en actie te ondernemen.

Met 'Built by Action' heeft Wang Hongyin een platform gecreëerd dat de bezoeker uitnodigt om na te denken over de eigen levensstijl en de impact daarvan op de planeet. Het is een werk dat de grenzen van kunst, technologie en milieuactivisme doet vervagen en een nieuwe weg inslaat naar bewustwording en verandering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wang Hongyin
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #2: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #3: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #4: Designer Hu Zhijie, Built by Action poster, 2023. Image #5: Designer Hu Zhijie, Built by Action poster, 2023. Video Credits:Directed by: Zheng Yunkun. Written by: Wang Hongyin. Starring: Wang Hongyin, Liu Zichang, Hu Zhijie. Friendship performance: Yang Bo, Chen Zhong, Wang Qi, Ye Sirui
Projectteamleden: Designer: Wang Hongyin Designer: Liu Zichang Designer: Hu Zhijie Advisor: Chen Zhong
Projectnaam: Built by Action
Projectklant: Xi 'an Academy of Fine Arts


Built by Action IMG #2
Built by Action IMG #3
Built by Action IMG #4
Built by Action IMG #5
Built by Action IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp