Spot On: Een Interactieve Lichtinstallatie die Lege Winkelruimtes Transformeert

Responsive Spaces en Michael Holzer creëren een unieke, interactieve lichtinstallatie om lege winkelruimtes nieuw leven in te blazen.

In een tijd waarin lege winkelruimtes steeds vaker voorkomen, brengen Responsive Spaces en Michael Holzer een innovatieve oplossing naar voren: Spot On, een interactieve lichtinstallatie die deze ruimtes omvormt tot boeiende kunstwerken en tijdelijke podia voor lokale bedrijven.

Spot On is ontstaan uit de wens om lege winkelruimtes, die vooral in goede locaties vaak ongebruikt blijven, een nieuwe functie te geven. Het hart van de installatie is een volumineus arrangement van bestuurbare LED-lampen. Wanneer toeschouwers 'op de plek' staan, kunnen ze individuele berichten ontwerpen met hun smartphones en deze direct naar het systeem sturen. Een jury selecteert regelmatig nieuwe jonge bedrijven en startups uit alle aanvragers, die vervolgens in de schijnwerpers komen te staan in de etalages.

De gehele installatie bestaat uit een gemakkelijk op te zetten en te verwijderen houten frame waarop 24 DMX-bestuurbare LED-buizen met individuele RGB-pixelbesturing zijn gemonteerd. De mobiele website die iedereen in staat stelt om te interageren met de lichtinstallatie heeft een MQTT-gebaseerde backend die in de cloud is geparkeerd, zodat elke voorbijganger deze met zijn of haar smartphone kan bereiken. De lichtinstallatie zelf is ook verbonden met het internet via een SIM-kaart en mobiel internet om commando's van alle gebruikers die de mobiele website surfen te ontvangen.

Als men op een gemarkeerd punt voor de winkelruit staat, ontvouwt het complexe arrangement van lampen en licht zich voor de kijker en wordt een interactieve ticker leesbaar. Via een QR-code en smartphone kunnen eigen berichten en gekke lichteffecten in de etalage worden bestuurd.

De uitdagingen die overwonnen moesten worden voor dit ontwerp waren onder andere het positief benutten van lelijke (omdat ze leeg zijn) winkelruiten in de binnenstad van Linz. Er was een flexibele hardwareopstelling nodig om zich aan te passen aan verschillende afmetingen van winkelruiten en om extra waarde toe te voegen om financiering te beargumenteren. Daarom werd de presentatie van lokale bedrijven geïntegreerd, die ook hard werden getroffen door de COVID-19 pandemie. Om betrokkenheid bij voorbijgangers te creëren, werd hen een mobiele interface aangeboden waarmee ze gemakkelijk creatieve controle over de lichtinstallatie konden nemen en korte berichten konden weergeven.

Spot On is een voorbeeld van hoe kunst, technologie en innovatie kunnen samenkomen om een positieve impact te hebben op de gemeenschap. Het project werd in augustus 2021 in Linz gelanceerd en heeft sindsdien lege winkelruimtes getransformeerd in levendige, interactieve kunstinstallaties. Het ontwerp werd bekroond met de Gouden A' Interactive, Experiential and Design Installations Award in 2023, een erkenning voor buitengewone creaties die kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevorderen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Responsive Spaces
Afbeeldingscredits: Photo Credits: Responsive Spaces Video Credits: Eyup Kus
Projectteamleden: Creative Lead: Markus Pargfrieder Design Lead: Michael Holzer Projectmanager: Nazila Shamsizadeh Development: Katharina Mayrhofer Development: Martin Zeplichal Development: Julian Reil Web-Development & -Design: Andrea Maderthaner
Projectnaam: Spot On
Projectklant: Responsive Spaces


Spot On IMG #2
Spot On IMG #3
Spot On IMG #4
Spot On IMG #5
Spot On IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp