Project Nebula: Revolutionaire Voedselbewaring

Miniaturisatie van MAP-technologie door Filippo Batavia en Ginevra Della Porta

De fusie van wetenschap en design heeft geleid tot de creatie van Project Nebula, een baanbrekend apparaat dat de houdbaarheid van voedsel verlengt.

De ontwerpers Filippo Batavia en Ginevra Della Porta hebben met Project Nebula een nieuwe stap gezet in de strijd tegen voedselverspilling. Dit apparaat, dat gebruikmaakt van een miniaturized Modified Atmosphere Packaging (MAP) technologie, is niet alleen een technologisch hoogstandje, maar ook een toonbeeld van innovatief design. Geïnspireerd door de wetenschappelijke instrumenten en de architectuur van NextTorr pompen, combineert Nebula een rationele esthetiek met geavanceerde functionaliteit.

De unieke eigenschappen van Nebula liggen in het integreren van een miniaturized MAP-systeem in een consumentenproduct, waarmee de atmosfeer in een container kan worden vervangen door een specifieke gascompositie. Dit proces, dat voorheen alleen op industriële schaal werd toegepast, is nu toegankelijk gemaakt voor thuisgebruik, waardoor de houdbaarheid van voedsel aanzienlijk wordt verlengd.

De realisatie van Nebula was mogelijk dankzij de expertise van SAES op het gebied van geavanceerde technologieën en materialen. Door de flexibiliteit van MAP-technologie te benutten, konden lichtgewicht oplossingen worden toegepast, wat resulteert in een energiezuiniger en beter recyclebaar product. De containers van Nebula zijn vervaardigd met een innovatieve microcellulaire polypropyleen (PP) molding techniek, wat leidt tot een gewichtsreductie van 20% en een verhoging van de trek- en slagvastheid met 30%.

Met afmetingen van 210 mm x 45 mm x 52 mm is Nebula een compact apparaat dat eenvoudig te bedienen is via een draaiknop en een display dat de realtime operaties weergeeft. Het apparaat wordt geladen met een capsule met samengeperst gas, die aan de bijbehorende container kan worden bevestigd om de interne atmosfeer te vervangen.

Het ontwerp van Nebula is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking binnen SAES, waarbij ontwerpers, ingenieurs en wetenschappers hun krachten bundelden. Het project, gestart in Milaan in mei 2019 en gepresenteerd op Cibus 2020 in Parma, is een antwoord op de moderne sociale en technologische uitdaging van voedselverspilling.

De ontwikkeling van Nebula was niet zonder uitdagingen. Het miniaturiseren van MAP-technologie vereiste een fundamentele verschuiving in technologisch denken. Het team moest alternatieve oplossingen vinden om dezelfde resultaten te bereiken met verschillende kinematica. De doorbraak kwam met het idee om samengeperste gascapsules te ontwikkelen en een bedrijfsmodel voor navulling te bestuderen, vergelijkbaar met sommige merken in de wereld van koffiepods.

Project Nebula is niet alleen een stap voorwaarts in het ontwerp van consumentenproducten, maar ook een voorbeeld van hoe design-gedreven innovatie kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Met een gepatenteerde technologie en bekroond met de Gouden A' Design Award, is Nebula een toonbeeld van uitmuntendheid en een significante bijdrage aan de wereld van design en technologie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Marco Filippo Batavia
Afbeeldingscredits: Marco Filippo Batavia
Projectteamleden: Marco Filippo Batavia Ginevra della Porta
Projectnaam: Project Nebula
Projectklant: SAES


Project Nebula IMG #2
Project Nebula IMG #3
Project Nebula IMG #4
Project Nebula IMG #5
Project Nebula IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp