ReCollection: Een Nieuwe Dimensie in Herinneringskunst

Interactieve AI-ervaring transformeert persoonlijke herinneringen

ReCollection, een baanbrekend project van Weidi Zhang en Jieliang Luo, biedt een unieke kijk op de verwerking van herinneringen door middel van kunstmatige intelligentie. Dit interactieve kunstwerk, waarbij persoonlijke verhalen worden omgezet in visuele ervaringen, markeert een nieuwe stap in de therapeutische benadering van dementie en de viering van collectieve herinneringen.

De inspiratie voor ReCollection is diep persoonlijk en universeel herkenbaar: het zien vervagen van de herinneringen van een dierbare door dementie. Met meer dan 50 miljoen mensen die wereldwijd met deze realiteit te maken hebben, biedt de opkomst van tekst-naar-beeld AI-systemen een sprankje hoop. Deze systemen, die in 2022 een vlucht namen, gebruiken de kracht van taal om gefragmenteerde herinneringen opnieuw vorm te geven en te verbeelden.

Wat ReCollection onderscheidt, is de manier waarop het persoonlijke herinneringen omzet in visuele beelden door middel van taalinvoer. Het project gaat verder dan alleen een kunstwerk; het verkent de potentie als therapeutisch hulpmiddel voor mensen met dementie en biedt nieuwe mogelijkheden voor het vastleggen van collectieve herinneringen en culturele reproductie.

De technologie achter ReCollection is even geavanceerd als het concept artistiek is. Door gebruik te maken van AI-technieken zoals spraakherkenning, tekstauto-aanvulling en tekst-naar-beeldmodellen, zet het project gesproken woorden om in bewegende computergraphics in realtime. Deelnemers dragen bij aan het kunstwerk door een persoonlijke herinnering in één zin te delen, waarna het AI-systeem deze omzet in een volledig narratief en nieuwe visuele herinneringen creëert.

De technische specificaties van ReCollection zijn afgestemd op een optimale gebruikerservaring. Voor de beste projectiekwaliteit wordt een ruimte van 7m x 7m x 4m aanbevolen. De installatie zelf bestaat uit een projectie op een muur of LED-scherm en een voetstuk met een microfoon en USB-knop voor interactie, geplaatst in een verduisterde ruimte om de focus op de projectie te leggen.

ReCollection is niet alleen een kunstwerk, maar ook een onderzoek naar de mogelijkheden van AI in de herinterpretatie van taal en herinneringen. Het project is al tentoongesteld op verschillende locaties, waaronder het Los Angeles Convention Center en het Media and Immersive eXperience Center, en zal binnenkort te zien zijn in Cinema Mystica in Hongarije.

De uitdagingen bij het creëren van ReCollection waren zowel creatief als technisch van aard. Het project verkent de rol van AI in het creatieve proces en gaat verder dan de traditionele toepassingen in dementieonderzoek. De ontwikkeling van een interactief AI-verhaalgeneratiesysteem dat spraak omzet in tekst en vervolgens in beeld, vereiste een nauwe samenwerking tussen verschillende AI-modellen en een diepgaand begrip van de narratieve mogelijkheden van deze technologie.

Met ReCollection hebben Weidi Zhang en Jieliang Luo een platform gecreëerd dat niet alleen de grenzen van kunst en technologie verlegt, maar ook een empathische brug slaat naar de gemeenschap van mensen die met dementie leven. Het project is bekroond met de Bronzen A' Design Award, een erkenning voor uitzonderlijke ontwerpen die getuigen van ervaring en vindingrijkheid en bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Weidi Zhang and Jieliang Luo
Afbeeldingscredits: credit to Weidi Zhang and Jieliang Luo
Projectteamleden: Weidi Zhang Jieliang Luo
Projectnaam: ReCollection
Projectklant: Weidi Zhang and Jieliang Luo


ReCollection IMG #2
ReCollection IMG #3
ReCollection IMG #4
ReCollection IMG #5
ReCollection IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp