Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving

Een Multifunctioneel Meubelstuk dat Rotatie en Sfeer Combineert

Inleiding

Een nieuw ontwerp van Fabrizio Constanza, de Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving, is een uniek meubelstuk dat functionaliteit en technologie combineert. Met een druk op de knop kan dit meubelstuk 180 graden draaien, waardoor het verandert van een gezellige leeshoek naar een sfeervolle bar en proefruimte. Dit ontwerp is ontstaan uit de wens om de ervaring van het proeven van heerlijke dranken te verbeteren en tegelijkertijd de interesse van gasten te wekken voor technologische mogelijkheden en uniek vormgegeven objecten.

De Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving onderscheidt zich door zijn complexe compositie van twee verschillende ruimtes die onafhankelijk van elkaar zijn ontworpen. Elke ruimte is gericht op een specifieke functionaliteit en draagt bij aan een verbeterde gebruikerservaring. Het ontwerp maakt gebruik van geavanceerde automatiseringstechnologie en verlichting om de sfeer in de ruimte te regelen. Daarnaast is er een draaiend platform dat zorgt voor een naadloze overgang tussen de twee scenario's. Het meubelstuk is vervaardigd met behulp van traditionele hout- en metaalbewerkingstechnieken, waardoor het een menselijke ervaring biedt.

De productie van de Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving omvatte samenwerking met tien verschillende bedrijven in twee landen. Het project vereiste precisie CNC-productie, traditioneel metaal- en houtwerk, elektriciteit, glaswerk, verlichting, roestvrij staal, automatisering, 3D-digitale modellering en de productie van een draaiend platform.

De afmetingen van de Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving zijn 3350mm x 4500mm x 2800mm, waardoor het geschikt is voor gebruik in kleine ruimtes.

Het meubelstuk kan worden bediend met behulp van een smartphone of tablet via een automatiseringsapp. Hiermee kunnen zowel de rotatie als de verlichtingsscenario's worden aangepast. Daarnaast is er ook een bedieningspaneel aan de muur voor handmatige bediening.

Het ontwerpproces van de Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving begon in december 2020 en werd voltooid in november 2021. Tijdens het onderzoek voor dit ontwerp moest de ontwerper op zoek naar een geschikt draaisysteem. Uiteindelijk werd inspiratie gevonden in de draaiende platforms die worden gebruikt bij autodealers. Na de installatie van het draaiende platform kon het ontwerp van de twee ruimtes worden voltooid.

De grootste uitdaging bij dit ontwerp was het vinden van het juiste draaiende platform en het ontwerpen van de twee ruimtes met oog voor gewichtsbeperking, gebruikersveiligheid en het op zijn plaats houden van objecten. De ontwerper heeft onderzoek gedaan naar meubels in boten en treinen om inspiratie op te doen voor dit aspect van het ontwerp.

De Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving voegt een vleugje stijl toe aan zowel een bar als een leeshoek. Met een druk op de knop komt er een verborgen bar tevoorschijn van achter de koffie- en leeshoek. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van het draaiende platform, op maat gemaakt meubilair en automatiseringstechnologie. Dit multifunctionele meubelstuk is ideaal voor kleine ruimtes.

Het ontwerp van de Thuisbar en Draaiende Koffieomgeving is bekroond met de Iron A' Design Award in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt geroemd om zijn integratie van best practices uit de industrie en technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fabrizio Constanza
Afbeeldingscredits: Fabrizio Constanza
Projectteamleden: Fabrizio Constanza
Projectnaam: Home Bar and Coffee Spinning Ambient
Projectklant: Fabrizio Constanza


Home Bar and Coffee Spinning Ambient   IMG #2
Home Bar and Coffee Spinning Ambient   IMG #3
Home Bar and Coffee Spinning Ambient   IMG #4
Home Bar and Coffee Spinning Ambient   IMG #5
Home Bar and Coffee Spinning Ambient   IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp