Ontwerp van de Toekomst: ADA - Een Hyper-Technologisch Autonoom Voertuig

Door Teodora Todorova

Inleiding

Het ontwerp van autonome voertuigen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een van de meest opvallende ontwerpen in deze categorie is ADA, een hyper-technologisch autonoom voertuig ontworpen door Teodora Todorova. ADA onderscheidt zich door zijn unieke materialen, configuraties en innovatieve functies. Laten we eens kijken naar wat ADA zo bijzonder maakt.

ADA is volledig voorzien van een glazen plafond en deuren, die intern worden ondersteund door een stabiel frame om de veiligheid van de passagiers te waarborgen. De zijwanden en het plafond zijn echter gemaakt van transparant auxetisch materiaal dat overeenkomt met het interieur. Dit materiaal is zelfs levendig. Het krimpt en zet uit voor verschillende functies in de auto. De kofferbak en de voorklep hebben geen scharnieren en scheidslijnen met het dak, maar vormen één geheel. Wanneer deze delen worden geopend, krimpt het materiaal zelfs.

De hi-tech in dit voertuig zit hem niet alleen in het andere materiaal voor de carrosserie, maar ook in de configuraties in het interieur. Het onderzoek begon met de geleidelijke opkomst van auto's en hun classificatie op basis van snelheid, aandrijving en motor in relatie tot hun vorming. Ook werd er onderzoek gedaan naar de eisen van consumenten en de productievereisten. Het doel was om manieren te vinden om te vormen met behulp van onderdelen van parametrisch ontwerp. Door duidelijke lijnen te trekken om de meest noodzakelijke communicatieve elementen van het dashboard te scheiden, en aandacht te besteden aan andere activiteiten in de auto, met name het comfort tijdens het reizen.

Door gebruik te maken van auxetisch materiaal, biedt ADA naast de beoogde buiging ook de mogelijkheid om verschillende posities in het exterieur in te nemen. Zo kan het materiaal bijvoorbeeld transparantie en dichtheid in verschillende delen aannemen. Op commando vanuit het compartiment neemt het materiaal een positie van gedeeltelijke transparantie of volledige vulling aan. Dit stelt passagiers in staat om te genieten van panoramische uitzichten of een afgesloten ruimte van de buitenwereld tijdens het rijden.

ADA is een elektrische en autonome auto. Om de accu op te laden, zijn er draden in het plafond ingebed met micro-zonnecellen, waardoor de auto een grotere capaciteit en een volledig bereik heeft. Wanneer de batterijen leeg zijn en de zonne-energie is opgebruikt, schakelt de auto over naar de energiebesparende modus en moet deze worden gericht op een oplaadstation. De oplader bevindt zich aan de achterkant van het voertuig.

Het ADA-ontwerpproject begon in november 2021 en werd in januari 2023 afgerond. Het zal worden tentoongesteld in juli 2023 in de galerie van de Nationale Academie voor Kunsten in Sofia.

Teodora Todorova heeft met ADA een baanbrekend ontwerp gecreëerd dat de grenzen van autonome voertuigen verlegt. Met zijn unieke materialen, innovatieve functies en hypermoderne technologie belichaamt ADA de toekomst van mobiliteit.

Belangrijke tags: autonoom, transport, voertuig, concept, auto, ADA, mobiliteit, toekomstige auto

Dit ontwerp heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen. Het is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Idee en Conceptueel Ontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd vanwege het integreren van de beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken. Ze bieden voldoening en positieve gevoelens en dragen bij aan een betere wereld.

Alle rechten voorbehouden aan Teodora Todorova, 2023.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Teodora Todorova
Afbeeldingscredits: Teodora Todorova
Projectteamleden: Teodora Todorova
Projectnaam: Ada
Projectklant: Teodora Todorova


Ada IMG #2
Ada IMG #3
Ada IMG #4
Ada IMG #5
Ada IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp