Forest Heart: Een Groene Oase in Tartu

Cultureel Centrum Verbindt Stad met Natuur

In het hart van Tartu, Estland, verrijst een innovatief project dat natuur en cultuur samenbrengt. Forest Heart, ontworpen door Yiqing Wu, is meer dan een park: het is een symbool van ecologische intelligentie en stedelijke vernieuwing.

Estland, bekend om zijn weelderige bossen en natuurlijke schoonheid, staat voor een uitdaging: het behoud van zijn groene erfgoed. Forest Heart, een ontwerp van Yiqing Wu, biedt een antwoord op deze uitdaging door het Central Park van Tartu te transformeren in een cultureel centrum omgeven door een uitgestrekt boslandschap. Het ontwerp benadrukt de noodzaak van een flexibele en ecologisch verantwoorde omgeving die de gemeenschap samenbrengt en de culturele identiteit van de stad viert.

De unieke eigenschappen van Forest Heart liggen in de combinatie van een openbaar park met een cultureel centrum, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en gemeenschapszin. Het project verhoogt het aantal bomen in het park met bijna 40 procent, waardoor een interactief landschap ontstaat dat het hele jaar door activiteiten biedt, van bessen plukken in de zomer tot langlaufen in de winter.

De technologie achter de realisatie van Forest Heart is gericht op het teruggeven van land aan de natuur. Door het gebruik van natuurlijke elementen zoals veengebieden, wordt een geïntegreerd systeem voor stormwaterbeheer geïmplementeerd. De toename van bosdichtheid en bladerdek zorgt voor schaduw in de zomer en windbescherming in de winter, wat bijdraagt aan een comfortabel klimaat in het park.

Met een centrale zone van 260 bij 120 meter, omvat het ontwerp niet alleen het park zelf, maar ook de herinrichting van de aangrenzende waterkant en straten. Dit uitgebreide plan versterkt de infrastructuur en verbetert de algehele ervaring van de stedelijke ruimte.

De interactie met het ontwerp van Forest Heart is dynamisch. Twee routes – een Culturele Route en een Landschapsroute – bieden het hele jaar door flexibiliteit en veerkracht. Bezoekers kunnen de verbondenheid van de programma's en de mogelijkheden van het park ontdekken, waardoor het een levendige culturele en recreatieve ruimte wordt.

Het onderzoek achter Forest Heart is grondig en betrokken. Met behulp van een arborist en ecologist is de biodiversiteit van het oorspronkelijke Central Park onderzocht, en via gesprekken met de lokale bevolking zijn waardevolle inzichten verkregen over hun wensen voor het park.

De uitdagingen bij het ontwerpen van Forest Heart lagen in het duurzaam en kosteneffectief maken van het project. Door regelmatig onderhoud en het gebruik van groene kenmerken zoals groene daken en regentuinen, wordt de duurzaamheid van het ontwerp gewaarborgd.

Forest Heart is bekroond met de Zilveren A' Landschapsplanning en Tuinontwerp Award in 2024, een erkenning voor topontwerpen die uitmuntend vakmanschap en innovatie tonen. Het project is een voorbeeld van hoe stedelijke vernieuwing en ecologische verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yiqing Wu
Afbeeldingscredits: Yiqing Wu
Projectteamleden: Yiqing Wu
Projectnaam: Forest Heart
Projectklant: VWA


Forest Heart IMG #2
Forest Heart IMG #3
Forest Heart IMG #4
Forest Heart IMG #5
Forest Heart IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp