Kunst als Erfgoed: Matsu Biënnale 2023

Culturele Revitalisatie door het Lens van Kunst en Design

De Matsu Biënnale 2023, een kunstfestival met een diepe culturele betekenis, belicht de unieke geschiedenis van Matsu en haar Cold-War erfgoed door middel van sociale ontwerpprincipes en langdurige gemeenschapsbetrokkenheid.

De Matsu Biënnale, ontworpen door Chun Ming Wang, Hou ching Lee en Han Wu, is niet zomaar een kunstfestival. Het is een ambitieus 10-jarig project dat zich richt op het herstellen van de onderdrukte stemmen en de vanzelfsprekende cultuur van Matsu's unieke Koude Oorlog-erfgoed en de periode van oorlogszonebeheer. Door middel van een reeks van vijf geplande biënnales, betrekt het experts om geïntegreerde ontwerpoplossingen te bieden en maakt het cultureel bestuur en ontwerpdenken deel uit van beleidsvorming om kunst en onderwijs te bevorderen.

De Biënnale is een langdurige culturele beweging die zich uitstrekt over de vier gemeenten en vijf eilanden van Matsu. Met een kader van negen curatoriële projecten bestaat de tentoonstelling uit 70 werken die vier gebieden van kunstontwerp, landschapsarchitectuur, culinaire kunst en uitvoering bestrijken. De Biënnale nodigt lokale bewoners en experts uit om samen te werken aan het creëren van werken die hedendaagse media met traditionele kunsten verbinden en lokale tradities nieuw leven inblazen.

Het thema van de Biënnale 2023, "Ruby Red After Summer", eert de traditie van wijnmaken in Matsu en gebruikt dit als metafoor om 'kunst te fermenteren'. De uitdaging ligt in het lokaal inbedden van culturele identificatie, het behouden en innoveren met experts om lokale participatie en communicatie te vergroten door middel van sociaal ontwerp. Als een culturele beweging betrekt de Biënnale de bewoners door posters te verspreiden naar 3800 huishoudens en door haar processen te integreren in kunstcurricula en ontwikkelingsworkshops.

De Biënnale is een aspiratieplan van 10 jaar en 5 delen om blijvende fundamenten voor sociaal ontwerp te bieden. De 70 werken van gemengde media en interdisciplinaire creatie nemen de uitdagingen van duurzame regionale ontwikkeling aan. Matsu's Koude Oorlog-tunnels, oorlogszonearchieven, de Oost-Min-traditie, architectuur en taal zien 200 huishoudens de wijnmaaktraditie beoefenen, wat de Biënnale inspireerde tot het thema "Ruby Red After Summer". De Biënnale transformeert kunst in de gist om onderdrukte stemmen tot leven te wekken en Matsu om te vormen tot een basis voor kunst en design.

Deze ontwerpbenadering heeft de Matsu Biënnale een IJzeren A' Design Award opgeleverd in de categorie Evenementen en Happenings in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die professionele en industriële vereisten vervullen en bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Matsu Biennial
Afbeeldingscredits: Matsu Biennial
Projectteamleden: Co-organizers: Chung-Ming Wang, Hou-ching Lee, Jing-hui Huang, Xiao-Yun Wu Marketing Coordinator: Ayu Cheng Chief of Operations: Hui-Ting Liu Curatorial team: Lee Ro-Mei, Chao Kai-Chih, Eric Chen, Eva Lin, Chang Cheng-Yu, Chang Kuang-Yi, Nakaw Putun, Han Wu, Hung Yu-Cheng, Ella Jheng, Liu Mei-Yu, Tammy Yu-Ting Hsieh, Pilar Tsai, Li-Wei Hou, Liting Liu, Hsieh Shu-Ching, Wang Shih-Yu, Wilma Ku, Yu-Zheng Ye
Projectnaam: Matsu Biennial 2023
Projectklant: Lienchiang County Government and The General Association of Chinese Culture


Matsu Biennial 2023 IMG #2
Matsu Biennial 2023 IMG #3
Matsu Biennial 2023 IMG #4
Matsu Biennial 2023 IMG #5
Matsu Biennial 2023 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp