Fashion Launderette: Een Unieke Installatieruimte op de Hong Kong Fashion Week

Een creatieve en opvallende benadering om de bezoekers van de beurs te verwelkomen

De Fashion Launderette, ontworpen door het Hong Kong Trade Development Council, is een unieke installatieruimte die de aandacht trekt op de Hong Kong Fashion Week. Het concept is geïnspireerd op de neutrale en toch opvallende benadering die nodig is om de verschillende genres van modemerken op de beurs te complementeren. Met een speelse ontwikkeling gebaseerd op het thema van een wasserette uit de jaren 80, is elke installatie afgestemd op de nieuwste kleurentrends van het komende seizoen, zoals voorspeld door trendconsultants uit de mode-industrie.

De Fashion Launderette biedt drie verschillende ruimtes op de Hong Kong Fashion Week van 2019. Allereerst is er een welkomstinstallatie in de hoofdhal van het evenement. Daarnaast is er een ingangsbehandeling voor de hoofdingang van de tentoonstellingshal. Tot slot is er een multifunctionele ruimte van 350m2 binnen de hal, die gebruikt kan worden voor modeshows, seminars, cocktailrecepties en andere activiteiten.

De decoratieve wanden van elke ruimte zijn gebouwd met behulp van herbruikbare aluminium systemen, bedekt met vinyl graphics. De gevels van de wasmachines zijn gemaakt van digitaal bedrukt multiplex met ronde glazen inserts. Sommige van deze inserts bevatten digitale schermen. Andere materialen die gebruikt zijn, zijn onder andere metalen frames, tapijt, houten tribunes met digitale prints en een 3 meter hoog en 5 meter breed digitaal scherm dat aan de hoofdachtergrond hangt in de multifunctionele ruimte.

De Fashion Launderette is gebouwd met behulp van herbruikbare aluminium systemen, metalen frames, multiplex panelen met digitale prints, uitgerekt vinyl, verlichte acryl borden en foamboard. Alle meubels en mannequins zijn gehuurd en de waspoeder, wasmiddelen en tribunes zijn bedekt met kunstwerkstickers. Het tapijt dat gebruikt is, is biologisch afbreekbaar.

De Fashion Launderette is ontworpen om de eerste indruk van bezoekers te versterken voordat ze de beursvloer betreden. De welkomstinstallatie en de ingangsbehandeling zijn bedoeld om de aandacht van bezoekers te trekken en hen voor te bereiden op wat ze binnen kunnen verwachten. Binnen de tentoonstellingshal kunnen bezoekers gemakkelijk de centrale multifunctionele ruimte vinden, die het concept van de Fashion Launderette weerspiegelt. Het ontwerp van de organisator is een transformerend instrument om dit mode-evenement een nieuwe uitstraling te geven.

Het project duurde 3 maanden, vanaf het eerste briefing tot de voltooiing ter plaatse. De Fashion Launderette bevond zich in het Hong Kong Convention and Exhibition Centre in Wan Chai, Hong Kong en het evenement duurde 4 dagen, van 14 tot 17 januari 2019.

De Fashion Launderette is gebaseerd op onderzoek naar de voorspellingen van trendconsultants over de kleuren en stoffen voor het komende seizoen. Dit werd gecombineerd met de vraag hoe een neutraal maar opvallend thema kon worden gecreëerd dat gerelateerd is aan de mode- en kledingindustrie. Uit dit onderzoek ontstond het idee van de Fashion Launderette, gebaseerd op de cultuur van wasserettes uit de jaren 80.

Het ontwerp van de Fashion Launderette bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Het vinden van een neutraal concept dat werkte voor de verschillende genres van modemerken op de beurs was een uitdaging op zich. Daarnaast moest het ontwerp esthetisch aantrekkelijk en Instagram-waardig zijn voor de duizenden bezoekers. Na veel brainstormen werd besloten dat het concept van de Fashion Launderette het meest aansprekend zou zijn om aan deze eisen te voldoen.

De Fashion Launderette heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Event and Happening Design in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Het ontwerp van de Fashion Launderette combineert technische en creatieve vaardigheden en heeft bijgedragen aan het versterken van het imago van de Hong Kong Fashion Week.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hong Kong Trade Development Council
Afbeeldingscredits: Hong Kong Trade Development Council
Projectteamleden: Hong Kong Trade Development Council
Projectnaam: Fashion Launderette
Projectklant: Hong Kong Trade Development Council


Fashion Launderette IMG #2
Fashion Launderette IMG #3
Fashion Launderette IMG #4
Fashion Launderette IMG #5
Fashion Launderette IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp