Traditie en Innovatie Samensmelten in Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten

Hiroaki Iwasa's Meesterwerk: Een Ode aan Edomae Sushi

In het hart van Tokio onthult Hiroaki Iwasa een ruimte waar traditionele sushi-vaardigheden en etiquette de toekomst omarmen. Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten is niet zomaar een restaurant; het is een culturele ervaring die de essentie van Edomae sushi viert.

De uitdaging die Iwasa aanging was het creëren van een omgeving die zowel de traditie als de toekomst van sushi respecteert. De focus lag op het ontwerp van de sushibar, waar de vaardigheden van de chef en de versheid van de zeevruchten centraal staan. Het resultaat is een ruimte die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel, met een sushi-counter van 14 zitplaatsen en verschillende tatami-kamers die groepsdiners mogelijk maken.

De realisatie van Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten was een symfonie van ambachtelijke vaardigheden. Van de massieve Hinoki (Japanse cipres) houtbewerking tot de unieke afwerkingen door een metselaar, elke ambachtsman droeg bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van het interieur. De aandacht voor detail is evident, van de hoogte van de sushi-counter tot de plaatsing van de glazen vitrines.

De interactie tussen klant en chef is een essentieel onderdeel van de sushi-ervaring. Bij Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten kiezen klanten niet van een menu, maar van de seizoensgebonden zeevruchten die voor hen liggen. Dit bevordert een dialoog over sushi, seizoenen, ambachtelijk vaatwerk en meer, waardoor een unieke culinaire beleving ontstaat.

Het ontwerpproces begon in april 2006 en het project werd voltooid in mei 2007. Gedurende deze tijd werd er grondig onderzoek gedaan naar de optimale interactie tussen klant en chef. Dit leidde tot een doordacht ontwerp van de sushi-counter, waarbij zichtlijnen en afmetingen nauwkeurig werden afgestemd op de ervaring.

De grootste uitdaging was het behouden van de intimiteit van traditionele sushi in een grotere ruimte. Iwasa overwon dit door de hoogte van de vloer aan te passen en frameless glazen vitrines te integreren, waardoor een ongestoorde blik op de culinaire kunsten mogelijk werd. Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten is een toonbeeld van hoe design en ambacht samen een tijdloze ruimte kunnen creëren.

Deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven; Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten werd bekroond met de Iron A' Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die professionele en industriële eisen vervullen. Een bewijs dat Hiroaki Iwasa's visie niet alleen de sushi-liefhebber, maar ook de designwereld heeft veroverd.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hiroaki Iwasa
Afbeeldingscredits: Photographer: Kozo Takayama
Projectteamleden: Hiroaki Iwasa
Projectnaam: Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten
Projectklant: Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten


Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten IMG #2
Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten IMG #3
Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten IMG #4
Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten IMG #5
Tsukiji Sushiiwa Tsukijiten IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp