Lichtgevend Eiland: Een Onderwaterwereld in Kunst

Expositie Verandert Penghu in Oceaan Paviljoen

De Penghu Muziekfestival beleeft haar tweede jaar met een nieuwe, onderwater geïnspireerde lichtkunstinstallatie, getiteld 'Luminous Island'.

De Penghu-archipel, bekend om zijn adembenemende zeegezichten, vormt het decor voor een uniek lichtkunstspektakel. Ontworpen door Meng-Hsiang Chen, Chun-Te Kao en Ya-Lan Tsao, neemt 'Luminous Island' bezoekers mee op een betoverende reis door een artistieke interpretatie van de oceaan. Dit jaar onderscheidt het festival zich door de thematische verschuiving van 'Chasing Wind' naar een exploratie van de onderwaterwereld van Penghu in de herfst en winter. De lichtkunstwerken, geïnspireerd door zeedieren, transformeren de expositieruimte in een oceaan paviljoen waar het publiek een reis maakt die geheel in het teken staat van 'oceaan en eiland'.

De innovatie van 'Luminous Island' ligt in de productie van de lantaarns. In plaats van de traditionele ijzeren en stoffen structuren, heeft het ontwerpteam speciale en delicate LED-verlichting toegevoegd aan de stoffen. Het resultaat is een artistieke atmosfeer die de bezoekers onderdompelt in een 'onderwaterwereld'. Bij de ingang van de Illuminated Corridor worden bezoekers begroet door lantaarns die het concept van water verbeelden, terwijl diverse zeedieren het thema versterken.

De realisatie van de ontwerpen maakt gebruik van glasvezeltechnologie, met name in het gebied genaamd 'Swaying Spirit', om een koninkrijk van de zee te vormen. Glasvezel is flexibel en kan in verschillende vormen worden gebogen, zonder risico op elektrische schokken. De kleuren van de glasvezels kunnen automatisch veranderen zonder dat er een hoogspanningstransformator nodig is. LED-verlichting wordt gebruikt om de lantaarns levendig te omlijnen, en mechanische apparaten stellen de lantaarns in staat om op een levendige manier te openen en te sluiten.

De expositie is zorgvuldig gepland met een route die het thema volgt. Na het betreden van de 'Illuminated Corridor' worden bezoekers begroet door een parade van lantaarnvissen en mechanische lantaarns, die een nieuwe ervaring bieden. De entree en uitgang van de expositieruimte zijn ontworpen om de sfeer van 'het betreden en verlaten van de onderwaterwereld' te creëren. Ook is er rekening gehouden met de verwachte drukte, door voldoende ruimte tussen de lantaarns te laten voor een comfortabele doorstroom van bezoekers.

De grootste uitdaging voor het ontwerpteam was het omgaan met de geografische kenmerken en het klimaat van Penghu. De lantaarns moesten bestand zijn tegen de elementen, aangezien de expositie aan de kust plaatsvindt en langer dan een maand duurt. Alle ijzeren onderdelen ondergingen meerdere lagen van behandeling om de lantaarns in goede staat te houden gedurende de expositieperiode. De structuur van de lantaarns werd versterkt om bestand te zijn tegen het weer, ondanks de kwetsbaarheid van de glasvezel.

'Luminous Island' is een eerbetoon aan de oceaan en integreert de kenmerken van Penghu om een tentoonstelling te creëren die het thema van de onderwaterwereld in de herfst en winter belichaamt. Bezoekers die de lichtcorridor betreden, wanen zich onder de zee. Verschillende soorten lantaarns leiden het publiek mee met de golven en nodigen uit tot het verkennen van het spannende muziekfestival. Zeedieren 'zwemmen' onder het maanlicht, terwijl de tentoonstelling elementen van de oceaan en de sterren combineert, als de sterrenhemel van Penghu die 's nachts het eiland omringt.

Deze unieke benadering van lichtkunst heeft 'Luminous Island' een Bronzen A' Design Award opgeleverd in de categorie Lighting Projects and Light Art Design in 2024. De prijs erkent uitzonderlijke en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. De innovatieve lantaarns, met name de beweegbare 'Lantern Fish' en de mechanische bloemenlantaarns, zijn favoriet bij het publiek en dragen bij aan de kwaliteit van het leven en maken de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: COSQUARE STUDIO
Afbeeldingscredits: COSQUARE STUDIO
Projectteamleden: MENG-HSIANG CHEN, WEN-CHUAN HUANG
Projectnaam: Luminous Island
Projectklant: COSQUARE Studio


Luminous Island IMG #2
Luminous Island IMG #3
Luminous Island IMG #4
Luminous Island IMG #5
Luminous Island IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp