Chinees Geluk Gevangen in Innovatieve Drankverpakking

Xijiu Liquor: Een Ode aan Eeuwenoude Tradities

In de wereld van de drankverpakkingen brengt ontwerper Yamin Zhu een revolutionair concept dat diepgewortelde Chinese culturele symboliek verenigt met moderne esthetiek. Xijiu Liquor is niet zomaar een drank; het is een viering van geluk en voorspoed, verpakt in een ingenieus design.

Geïnspireerd door de jade Cong, een neolithisch ritueel instrument, vertegenwoordigt de verpakking van Xijiu Liquor een eerbetoon aan de hemel en aarde. Het ontwerp is specifiek gecreëerd voor het vieren van belangrijke gelukkige gebeurtenissen. De fles, die vanuit vier hoeken de Chinese karakter "Xi" - wat geluk en vreugde betekent - toont, is een meesterwerk van symboliek en functionaliteit. De rode kleur, diep geworteld in de Chinese cultuur, is prominent aanwezig en maakt de fles geschikt voor feestelijke gelegenheden.

De verpakking van Xijiu Liquor onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Wanneer twee flessen naast elkaar worden geplaatst, verschijnt het teken van dubbel geluk, wat verwijst naar traditionele Chinese huwelijksgebruiken. Deze slimme structuur is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook ergonomisch ontworpen voor een betere grip. De technologie achter de realisatie van dit ontwerp omvat holografische positioneringsdruktechnologie en kattenoogafwerking op de doos, terwijl de fles zelf is gemaakt met glas spuitverftechnologie en de dop is geëlektroplateerd en rood gespoten.

De afmetingen van de verpakking zijn nauwkeurig afgestemd op de inhoud: de doos meet 120mm in breedte, diepte en 260mm in hoogte, terwijl de fles een elegante 75mm bij 75mm bij 192mm is. Deze specificaties zorgen voor een perfecte presentatie en bescherming van de kostbare inhoud. De verpakking is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een interactieve ervaring; één fles toont het enkele "Xi" symbool, maar samen onthullen ze een diepere laag van Chinese gelukssymboliek.

De ontwikkeling van dit project vond plaats in Shanxi, China, en werd voltooid in mei 2023. Het onderzoek achter dit ontwerp was gericht op het benadrukken van de vier gelukkige momenten in het Chinese leven en het zichtbaar maken van het karakter "Xi", terwijl tegelijkertijd de rijke Chinese cultuur werd doorgegeven. Een van de grootste uitdagingen was het combineren van de flesvorm met Chinese karakters op een minimalistische manier die toch de traditionele feestelijke sfeer uitstraalt.

Yamin Zhu's ontwerp is bekroond met de Iron A' Packaging Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De prijs onderstreept het belang van het integreren van beste praktijken uit de industrie en bekwame technische kenmerken die bijdragen aan een betere wereld. Het intellectuele eigendom van dit ontwerp is beschermd onder registratienummer 202330190867.8.

Met Xijiu Liquor heeft Yamin Zhu een verbluffende synthese van vorm en functie gecreëerd, die de rijke tapestry van Chinese cultuur en modern design samenbrengt. Het is een toonbeeld van hoe traditionele symbolen en hedendaagse innovatie elkaar kunnen versterken, resulterend in een product dat zowel esthetisch als functioneel de grenzen verlegt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yamin Zhu
Afbeeldingscredits: Yamin Zhu
Projectteamleden: Yamin Zhu
Projectnaam: Xijiu Liquor
Projectklant: Forty-Nine Union Design Department


Xijiu Liquor IMG #2
Xijiu Liquor IMG #3
Xijiu Liquor IMG #4
Xijiu Liquor IMG #5
Xijiu Liquor IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp