Ontmoeting met de As-herten: Een Groene Oase in de Stad

Yu-Jung Tseng transformeert stedelijke ruimte tot pocket park

In een oude stadswijk van Fengyuan onthult Yu-Jung Tseng een groen project dat herinneringen aan de natuurlijke pracht van weleer doet herleven.

In de Fengyuan district, ooit bekend als Haluton, brengt de Taiwanese ontwerper Yu-Jung Tseng een stukje historische natuur terug in het hedendaagse stadsbeeld. Het ontwerp, geïnspireerd door de elegante as-herten die hier honderden jaren geleden graasden, creëert een pocket park dat de bewoners trakteert op een diversiteit aan sferen: van vreugdevol tot rustgevend en van elegant tot etherisch.

Verborgen in een chaotische woonwijk, maakt het project plaats voor groen door oude gebouwen te slopen en zo de publieke ruimte en het welzijn in de gemeenschap te bevorderen. Met een groene bedekkingsgraad van 90% en een diversiteit aan vegetatie, wordt niet alleen de luchtkwaliteit verbeterd, maar wordt ook jaarlijks 158 ton CO2 geabsorbeerd.

De realisatie van het park omvat een eetbare tuin die zowel kruiden voor de keuken als organisch voedsel voor dieren levert. Daarnaast draagt het bij aan sociale welzijn door ruimtes voor interactie en ontspanning te bieden. Een innovatief regenwaterbeheersysteem verzamelt regenwater voor irrigatie en draagt bij aan het beheersen van wateroverlast tijdens het regenseizoen.

Met een oppervlakte van 1980 vierkante meter is het park opgedeeld in vier tuinzones: de Kruidentuin, Mos- en Varentuin, Kersenbloesemtuin en Prairie Tuin. Elk met hun eigen karakter en functie, bieden ze een strategie voor gezond leven in extreme klimaten en verbeteren ze de ecologische duurzaamheid van de omgeving.

De uitdagingen van het project waren onder meer het toegankelijk maken van smalle steegjes voor nooddiensten en het creëren van evacuatiezones. Ook het omgaan met de waterhuishouding in verschillende seizoenen vereiste een innovatieve aanpak. Door gebruik te maken van lokaal gerecyclede materialen, worden kosten bespaard en krijgt het park een authentieke uitstraling.

Het project, gestart in januari 2022 en verwacht te voltooien in juni 2024, is niet alleen een winnaar van de prestigieuze A' Design Award, maar ook een toonbeeld van hoe design kan bijdragen aan een betere wereld. Met een focus op inheemse Taiwanese planten en een ontwerp dat de lokale topografie respecteert, vormt 'Meeting Axis Deers' een poëtische herinnering aan de natuurlijke geschiedenis van de regio en een toevluchtsoord voor de gemeenschap.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YU-JUNG TSENG
Afbeeldingscredits: Millet Design Co., Ltd.
Projectteamleden: YU-JUNG TSENG
Projectnaam: Meeting Axis Deers
Projectklant: Millet Design Co., Ltd.


Meeting Axis Deers IMG #2
Meeting Axis Deers IMG #3
Meeting Axis Deers IMG #4
Meeting Axis Deers IMG #5
Meeting Axis Deers IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp