VR Mentor: Revolutionaire VR Tandheelkunde Trainer

Wei Sun's Innovatieve Systeem Verandert Tandheelkundig Onderwijs

De tandheelkundige opleiding ondergaat een transformatie dankzij de VR Mentor, een door Wei Sun ontworpen virtuele realiteitstrainer die de manier waarop studenten leren ingrijpend verandert.

In de traditionele tandheelkundige opleidingen kampen onderwijsinstellingen met een tekort aan anatomische specimens, hoge kosten en inefficiënte trainingsmethoden. Dit leidt tot onvoldoende klinische training voor studenten. De opkomst van VR-technologie biedt echter een veelbelovende oplossing. De VR Mentor, ontworpen door Wei Sun en team, is een tandheelkundig onderwijs- en trainingssysteem dat gebruikmaakt van deze technologie om een realistische, efficiënte en meeslepende virtuele leerervaring te bieden.

Wat de VR Mentor onderscheidt, is de multimodale combinatie van VR-visie, stereofonische auditie en krachtfeedback. Dit systeem introduceert twee innovatieve onderwijsmodi: "Hands on" en "Shared haptic", samen met een trainingsmodus. Deze modi bieden studenten een meeslepende driedimensionale operationele ervaring en voldoende praktische oefenmogelijkheden.

De realisatie van de VR Mentor maakt gebruik van Unity3D voor de softwareontwikkeling. De behuizing van het apparaat kan worden vervaardigd door middel van ABS-spuitgieten, wat niet alleen voldoet aan de normen voor medische apparatuur, maar ook zorgt voor de nodige sterkte en kostenbesparing. De interne transmissie- en aandrijfmechanismen kunnen worden gemaakt van materialen zoals FRP, die zorgen voor stabiliteit en een lange levensduur van het systeem.

De VR Mentor biedt een unieke interactieve ervaring. Door de operatie-informatie van experts op te nemen, kan het systeem in de onderwijsmodus een gestandaardiseerd visueel pad creëren dat weerstand biedt en studenten leidt alsof ze letterlijk bij de hand worden genomen. Dit helpt hen niet alleen de juiste bewegingen te leren, maar ook de kracht van de feedback te ervaren.

Het project, gestart en afgerond aan de Xi'an Jiaotong University tussen mei 2022 en mei 2023, heeft de uitdaging overwonnen om een nieuw en effectief onderwijsmodel te ontwerpen dat verder gaat dan alleen visuele en basis haptische effecten in VR. Dit model verbetert de leerefficiëntie en praktische vaardigheden van studenten aanzienlijk, waardoor hun fijne motoriek en hand-oogcoördinatie worden versterkt.

De VR Mentor heeft de digitalisering, netwerking en intelligentie van onderwijsmethoden bevorderd, wat grote voordelen biedt voor zowel docenten als studenten. Het overwint de beperkingen van fysieke tijd en ruimte en vermindert de moeilijkheden bij het coördineren en beheren van trainingsorganisaties. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing van menselijke, financiële en materiële middelen en verlaagt de onderwijskosten.

Wei Sun's VR Mentor is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Onderwijs, Onderwijsmiddelen en Trainingsinhoud Design in 2024, een erkenning voor uitzonderlijk creatieve en ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wei Sun
Afbeeldingscredits: Wei Sun
Projectteamleden: Wei Sun Yao Luo Shiwen Zhang Zeyv Mo Supervisor: Xiaoling Li
Projectnaam: VR Mentor
Projectklant: Xi'an Jiaotong University


VR Mentor IMG #2
VR Mentor IMG #3
VR Mentor IMG #4
VR Mentor IMG #5
VR Mentor IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp