Verlichting als Kunst: De Bangkok Collectie

Traditionele Thaise Architectuur Herleeft in Hedendaags Ontwerp

Geïnspireerd door de serene schoonheid van Thaise tempels, brengt ontwerper Alexey Danilin een stukje van de Boeddhistische hemel naar moderne interieurs met de Bangkok lampencollectie.

De essentie van de Boeddhistische leer over de vluchtigheid van het leven en de materiële wereld wordt prachtig weerspiegeld in de architectuur van de Wat, de traditionele Thaise tempels. Deze heilige structuren, met hun gelaagde opbouw en lichtvensters die de binnenruimte met daglicht overspoelen, vormden de inspiratiebron voor Alexey Danilin's Bangkok lampencollectie. De collectie, die de tiered design principes belichaamt, is een eerbetoon aan de tijdloze elegantie en spirituele betekenis van deze tempels.

Uniek aan de Bangkok collectie is de gelaagde samenstelling van de lampen, die bestaan uit twee of drie glazen elementen. De silhouetten van de lampen zijn geïnspireerd op de tempel van de "Smaragdgroene Boeddha" in Bangkok, maar dan gestileerd in meer beknopte, hedendaagse vormen. De lampen worden volledig verlicht door lichtstromen, vergelijkbaar met de interieurs van Thaise tempels, dankzij LED-panelen met matte diffusers die zorgen voor een zachte, diffuse verlichting.

Bij het selecteren van materialen werd gekeken naar de materialen die in de Thaise architectuur worden gebruikt. De tempels zijn vaak bedekt met glanzend goud, wat een fascinerend spel van licht en reflectie creëert. Daarom is er gekozen voor glanzend getint glas, waardoor de lampen van alle kanten bedekt zijn met heldere highlights. Er is ook een variant met transparant glas ontworpen, waarmee composities van lampen met transparant en getint glas gemaakt kunnen worden. De lampen zijn verkrijgbaar in drie ontwerpen die samen een geheel vormen en doen denken aan tempelcomplexen. Bovendien is het principe van aanpasbaarheid van elementen toegepast om de milieubelasting bij de productie van mallen te verminderen.

De technische specificaties van de collectie omvatten een kleurtemperatuur van 3000 K, een beschermingsgraad van IP20, een kleurweergave-index van 85 CRI, een stralingshoek van 120°, een spanning van AC 220-240 V, een vermogen van 11 W en een lichtstroom van 1000 lm. Deze specificaties garanderen dat de lampen niet alleen dienen als accent- of sfeerverlichting, maar ook als hoofdverlichting in een ruimte kunnen worden gebruikt.

Voor de gebruiker is het gemak verhoogd door verstelbare draadhoogtes, waardoor de creatie van composities mogelijk is. Er is een speciale plafondkom ontworpen die de driver huisvest, uitgerust met magnetische bevestigingen om visuele ruis te elimineren. Elke lamp creëert een lichtstroom van minstens 1000 lumen, wat voldoende is om ze als hoofdverlichting in een kamer te gebruiken.

Het project begon in april 2022 in Moskou en werd afgerond in augustus 2022, waarna het werd tentoongesteld op Interlight Russia 2022 in september. De ontwerpfase omvatte een grondige studie van de interactie tussen licht en glas, waarbij de ervaring van meesters uit de oudheid van verschillende culturen werd onderzocht. De Thaise architectuurtraditie, met zijn vaardige en nauwkeurige lichteffecten, trok uiteindelijk de aandacht en werd toegepast in het ontwerp van de lampen. De grootste uitdaging was het bestuderen van de eigenschappen van licht, het computermodelleren van de lichtverdeling en het verschijnen van schitteringen op het glas, evenals het waarborgen van de kwaliteit van de LED's voor een lange levensduur van de lamp.

De Bangkok collectie van Alexey Danilin is bekroond met de Gouden A' Design Award in de categorie Verlichtingsproducten en Verlichtingsarmaturen in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke ontwerpen die kunst, wetenschap, design en technologie vooruit helpen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Alexey Danilin
Afbeeldingscredits: Image #1: Maytoni brand photographer Pavel Dunaev, 2023, Image #2: Maytoni brand photographer Pavel Dunaev, 2023, Image #3: Maytoni brand photographer Pavel Dunaev, 2023, Image #4: Maytoni brand photographer Pavel Dunaev, 2023, Image #5: Maytoni brand photographer Pavel Dunaev, 2023.
Projectteamleden: Lead designer: Alexey Danilin, Engineer: Nikita Morozov, Product manager: Elena Slivka, Assistant product manager: Anastasia Orlova.
Projectnaam: Bangkok
Projectklant: Maytoni


Bangkok IMG #2
Bangkok IMG #3
Bangkok IMG #4
Bangkok IMG #5
Bangkok IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp