De Sarban Tas: Een Symbool van Vrede en Iraanse Architectuur

Een Handgemaakte Lederen Creatie Geïnspireerd door Historische Samenhang

In de historische straten van Isfahan ontspringt een tas die meer is dan een accessoire; het is een statement van culturele harmonie en vakmanschap. De Sarban, ontworpen door Aida Mehranfar, belichaamt de geest van Iraanse architectuur en de vreedzame co-existentie van diverse religies.

De Sarban is niet zomaar een lederen tas; het is een kunstwerk dat de essentie van Iran's rijke culturele erfgoed vastlegt. Deze handgemaakte creatie vindt zijn oorsprong in de architectuur van de Sarban minaret, gelegen in een wijk van Isfahan waar Joden, Kalimis en Moslims vreedzaam samenleven. De geometrische vormen en de uniforme baksteenkleur van de tas weerspiegelen het ontwerp van de minaret, terwijl het gebruik van kamelenleer een knipoog is naar de historische rol van de minaret als baken voor kamelenkaravanen.

Wat de Sarban onderscheidt, is de combinatie van visuele aantrekkelijkheid en functionele efficiëntie. Het natuurlijke kamelenleer draagt bij aan de duurzaamheid van het product. De inspiratiebron, een Iraans architectonisch bouwwerk, heeft als doel de oude Iraanse kunst wereldwijd te introduceren. Met afmetingen van 23 cm x 30 cm x 12 cm en een gewicht van ongeveer 613 gram, is deze tas niet alleen een stijlvol, maar ook een praktisch accessoire.

De realisatie van de Sarban tas was een ambachtelijk proces, beginnend met handgetekende ontwerpen op papier. De vormgeving van de tas, met zijn uitstulpingen en inkepingen, werd handmatig ontwikkeld door middel van papieren patronen. Deze werden met tape aan elkaar bevestigd tot de definitieve vorm bereikt was. Vervolgens werd het patroon overgebracht op het leer, uitgesneden en samengevoegd tot de uiteindelijke tas.

De interactie met de Sarban tas gaat verder dan het functionele. De tas dient als een medium om de Iraanse cultuur te delen met de drager en de toeschouwer. De architectuur, een integraal onderdeel van de Iraanse kunst en cultuur, wordt via de tas op een subtiele manier gecommuniceerd, waardoor een dialoog met het publiek ontstaat.

Ontworpen en vervaardigd in Iran in december 2020, nam de ontwikkeling van de Sarban twee weken in beslag. Het ontwerp kwam tot stand na uitgebreid onderzoek naar oude Iraanse architectuur, waarbij de Sarban Minaret als uitgangspunt werd gekozen. Door middel van fotografie en analyse van de geometrische patronen van de minaret, werd het ontwerp voor de tas zorgvuldig uitgewerkt.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de Sarban was het vertalen van een architectonische structuur naar een functioneel lederen object. De vormen van de bakstenen moesten op dezelfde manier in leer worden nagebootst, een proces dat volledig met de hand werd uitgevoerd. Het uiteindelijke product is niet alleen een tas, maar een boodschapper van vrede en een stukje Iraanse cultuur dat men bij zich kan dragen.

De Sarban tas is een bekroond ontwerp, onderscheiden met de Iron A' Design Award in 2024, een prijs die staat voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De tas is geregistreerd onder het handelsmerknummer 323838 bij het Intellectual Property Center van de Islamitische Republiek Iran.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Aida Mehranfar
Afbeeldingscredits: Image One: Photograph by Arash Mehranfar/ Edited by Sahar Gholami/ Created by Aida Mehranfar (Fedacheram)/ Title of the artwork: Sarban/ Year of the image: 2023 Image Two: Photograph by Arash Mehranfar/ Edited by Sahar Gholami/ Created by Aida Mehranfar (Fedacheram)/ Title of the artwork: Sarban/ Year of the image: 2023 Image Three: Photograph by Arash Mehranfar/ Edited by Sahar Gholami/ Created by Aida Mehranfar (Fedacheram)/ Title of the artwork: Sarban/ Year of the image: 2020
Projectteamleden: Aida Mehranfar
Projectnaam: Sarban
Projectklant: Fida


Sarban IMG #2
Sarban IMG #3
Sarban IMG #4
Sarban IMG #5
Sarban IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp