Looping Flower: Een Oase van Ikebana en Architectuur

De Kunst van Ruimte en Traditie Verenigd in Fuzhou

In de Looping Flower, een Ikebana Culturele Ruimte ontworpen door Ni Jie Guo, smelten traditionele Japanse architectuur en moderne esthetiek samen tot een serene ervaring.

In Fuzhou City, Fujian Province, onthult zich een ruimte van ongeveer 105 vierkante meter die de essentie van Japanse esthetiek ademt. De Looping Flower, een creatie van ontwerper Ni Jie Guo, is niet zomaar een ruimte; het is een podium voor experimentele kunsttentoonstellingen en een klaslokaal voor bloemschikkunst buiten de gebaande paden. Dit project is een verkenning van de relatie tussen structuur en hedendaagse esthetiek, waarbij abstracte Japanse kenmerken worden geïnterpreteerd in een moderne architectonische taal.

De unieke eigenschappen van de Looping Flower liggen in de benadering van de ruimte als een levend organisme. De buitenkant van het gebouw gebruikt halfhoge stenen muren als een voortoneel, met kiezels die dienen als een overgangspunt. De ontwerpers hebben een derde rijk geopend tussen de externe omgeving en de interne ruimte, waardoor de luidruchtige sfeer van de straat contrasteert met de rustige atmosfeer binnen. Dit doorbreekt de rigide grenzen van het gebouw en creëert een vloeiende overgang tussen binnen en buiten.

Met het oog op de hoge vochtigheid langs de rivier, is de ruimte op drie niveaus verhoogd om vochtinfiltratie te verminderen. Door houtskool te plaatsen in de holle ruimtes van een beweegbaar donker raster, wordt de vochtigheid verder gereduceerd. Deze aanpak verbetert niet alleen het probleem van vochtigheid, maar verrijkt ook de ruimte. De geleidelijke verhogingen duiden op de overgang van openbaar naar privé, en versterken de ruimtelijke ervaring.

De interactie met de Looping Flower is bijna ceremonieel. Bezoekers worden geleid langs een verlengd pad naar de ingang, waar de tijd die nodig is om het gebouw te betreden wordt verlengd, waardoor men zich kan onderdompelen in de ambiance. Grote glazen ramen zorgen voor natuurlijk licht en een open, verlichte lezing- en tentoonstellingsruimte verwelkomt de bezoekers, waardoor ze de drukte van het dagelijks leven even kunnen vergeten.

De ontwerpuitdagingen waren niet gering, gezien de grote opslagbehoefte binnen de beperkte ruimte. Door de grenzen van de ruimte slim te berekenen, is een opgeruimd en net beeld in de hal van de bloemenpaden gewaarborgd. De kunst van ikebana, een meditatie op het leven in de stroom van de seizoenen, wordt hier gevierd en de ruimte weerspiegelt de filosofie van Kusatsuki-ryu, waarbij de levenskracht van bloemen en takken opnieuw wordt geconstrueerd in een botsing van structuur en esthetiek.

De Looping Flower is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld. Het project, dat startte in augustus 2022 en voltooid werd in december 2022, is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2024. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit, ervaring en vindingrijkheid, en bijdragen aan een betere levenskwaliteit.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: NI JIE GUO
Afbeeldingscredits: BLANKSPACE
Projectteamleden: NI JIE GUO
Projectnaam: Looping Flower
Projectklant: Blankspace


Looping  Flower IMG #2
Looping  Flower IMG #3
Looping  Flower IMG #4
Looping  Flower IMG #5
Looping  Flower IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp