Royal Grandeur: Een Tijdloos Paleisontwerp door B5 Design

Barokke Inspiratie Vindt Nieuw Leven in Hedendaagse Architectuur

De Royal Grandeur, een ontwerp van B5 Design, is een prachtig voorbeeld van hoe klassieke architectuur inspiratie kan bieden voor hedendaagse ontwerpen. Dit artikel belicht de unieke eigenschappen en technische specificaties van dit project, evenals de uitdagingen die het ontwerpteam moest overwinnen.

De Royal Grandeur is een interieurontwerp geïnspireerd op de barokstijl die zich in de 17e en 18e eeuw in Italië ontwikkelde. Deze tijdloze benadering benadrukt elegantie en luxe, en is beïnvloed door de studie en analyse van enkele van de beste gebouwen en paleizen die in het verleden zijn gebouwd.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere, zijn de unieke eigenschappen. Het centrale atrium definieert de interieurontwerpstrategie van het hele paleis, omdat het alle verdiepingen verbindt met een totale hoogte van 12 meter. Het is het belangrijkste circulatiegebied tussen al zijn ruimtes, omdat het alle liften, trappen en gangen omvat. Het concept werd ontwikkeld met behulp van zeer uitgesneden patronen op de vloer, muren en plafond, allemaal in harmonie gebracht met een warm, neutraal kleurenschema.

De realisatie van dit ontwerp werd mogelijk gemaakt door traditionele interieurontwerptechnieken, geïnspireerd op de barokstijl in de 17e en 18e eeuw in Italië. De basisprincipes van de schets in termen van functie en vorm zijn in acht genomen en op basis hiervan zijn de hoofdlijnen bepaald om een gevoel van harmonie te geven. Hierbij is rekening gehouden met de keuze van meubels, verlichting en decoratie om bij de indeling te passen.

Technische specificaties van het ontwerp omvatten muren bestaande uit GRG-gecoate wanden met klassieke decoratieve vormen en zwaar getextureerd behang en indirecte verlichting erop. De vloer is gemaakt van luxe waterstraal en steen in vintage stijl door aangepaste kleur Italiaans marmer, Bianco Vienna, Licht en Donker Embrador. De plafonds zijn gemaakt van 12mm dik gesuspendeerd Knauf gipsplaat met GRG-vormen.

De uitdagingen van dit ontwerp waren onder andere het omgaan met de hoogte van de ruimte, aangezien deze alle verdiepingen van het paleis verbindt, het bereiken van een elegante uitstraling op een klassieke manier zonder veel details in de gravures en muren toe te voegen, het verbergen van het airconditioningsysteem om koude lucht te voelen zonder de diffusers en roosters op te merken, en het combineren van de materialen om een solide constructie te bieden terwijl het plezierig is voor het oog en de aanraking.

De Royal Grandeur, een project dat begon in mei 2017 en eindigde met de inrichtingswerken in 2021, is gelegen in Doha, Qatar. Het ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: B5 Design
Afbeeldingscredits: copyrights belong to B5 Design Qatar
Projectteamleden: Ahmed Farghaly Ayman Elmahdi
Projectnaam: Royal Grandeur
Projectklant: B5 Design


Royal Grandeur IMG #2
Royal Grandeur IMG #3
Royal Grandeur IMG #4
Royal Grandeur IMG #5
Royal Grandeur IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp