The Retreat: Een Ontsnapping aan het Stadsleven

Een Eigentijds Weekendhuis Geïnspireerd door Indiase Architectuur

Gelegen aan de rand van de stad Vadodara, is The Retreat bedoeld als een ontsnapping aan de chaos, het lawaai en het snelle tempo van het stadsleven. Geïnspireerd door de inheemse modderhuizen die in de omgeving te vinden zijn, wordt er gebruik gemaakt van een ingetogen natuurlijk materiaalpalet om een cocon te creëren waarin je jezelf kunt opladen van de dagelijkse sleur. Het doel was om gebruik te maken van lokale kennis en een leefruimte te creëren die je met de natuur verbindt en je met beide benen op de grond houdt.

The Retreat is een weekendhuis dat inspiratie haalt uit de monolithische ruimtelijkheid van inheemse Indiase huizen, maar dan in een eigentijdse context. De monolithische schil creëert oppervlakken om op te zitten, te slapen en andere functies te integreren. Het materiaalpalet speelt met texturen en zachte kleuren om een sobere ruimte tot leven te brengen, die zich alleen richt op de essentie. Het biedt een homogene ruimte en een opgeruimde omgeving die gericht is op een eenvoudige, ontspannen levensstijl en mentaal welzijn.

De interieurs zijn ontworpen binnen een bestaande één verdieping tellende draagconstructie met 18" dikke muren. Om een homogene omgeving te creëren, werden de muren uitgehold om nissen te creëren en de oppervlakken te moduleren als bedden, tafels of opbergruimte, en omhuld met een cementtextuur. Door een buitenplanter om te vormen tot een ronde salontafel en oude koperen glazen om te vormen tot verlichtingsarmaturen, duikt het ontwerp in de uniek Indiase eigenschap van "Jugaad" - niet-conventionele en zuinige innovaties die ontstaan door beperkingen op het gebied van kosten en de beschikbaarheid van materialen.

Het weekendhuis bestaat uit twee slaapkamers en een vloeiende leefruimte die de woonruimtes, eetkamer, keuken, bar en veel vrije ruimte omvat om te loungen. Op maat ontworpen raamopeningen zorgen voor maximale openingen en omlijsten het groen buiten. Het gewelfde plafond definieert de centrale baai van het huis en leidt visueel naar de buitenruimte met uitzicht op de velden daarachter. Een grijze cementtextuur omhult de hele ruimte om een homogene omgeving te creëren, aangevuld met zachte blauwe en groene tinten, hout- en metaalelementen.

Het project is gelegen in Vadodara, India. De projectduur was 10 maanden en werd voltooid in maart 2019. Het ontwerp is bekroond met de Bronze A' Design Award in 2020 in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die authenticiteit en vindingrijkheid uitstralen. Het ontwerp toont sterke technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

Met zijn eigentijdse interpretatie van traditionele Indiase architectuur biedt The Retreat een oase van rust en sereniteit. Het ontwerp weerspiegelt de eenvoudige schoonheid van de natuurlijke materialen en creëert een harmonieuze omgeving waarin men kan ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het is een plek waar men kan ontspannen, herstellen en genieten van de eenvoudige geneugten van het leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Keta Shah & Varun Shah
Afbeeldingscredits: Tejas Shah
Projectteamleden: Architect: Keta Shah Interior Designer: Varun Shah
Projectnaam: The Retreat
Projectklant: Keta Shah & Varun Shah


The Retreat IMG #2
The Retreat IMG #3
The Retreat IMG #4
The Retreat IMG #5
The Retreat IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp