Enseñas: Een Revolutionaire Tool voor Communicatieverbetering

Machine Learning Model voor het Lezen van Mexicaanse Gebarentaal

Enseñas, een baanbrekend project van Saeli Seira Saenz en Alana Betanzo Carriles, maakt gebruik van machine learning om de communicatiebarrière tussen mensen met en zonder gehoorproblemen te overbruggen. Dit project is bekroond met de prestigieuze Iron A' Social Design Award in 2023.

Geïnspireerd door de beperkte educatieve middelen en tools voor Mexicaanse Gebarentaal, hebben Saenz en Carriles een digitale tool ontwikkeld om de communicatie-ervaring van mensen met gehoorproblemen in Mexico te verbeteren. Enseñas is een uniek project dat de technologie van machine learning inzet om real-time Mexicaanse Gebarentaal te lezen. Hierdoor wordt de communicatiekloof tussen mensen met en zonder gehoorproblemen opgelost, zonder dat mensen de moeite hoeven te doen om Mexicaanse Gebarentaal te leren.

Om dit project te realiseren, hebben Saenz en Carriles een machine learning model en dataset ontwikkeld. Deze tools bieden nieuwe kansen voor mensen met gehoorproblemen en maken hun leven gemakkelijker. Het resultaat is een platform waar iedereen meer over het project kan leren en het machine learning model kan downloaden. Het model is ondergebracht in een responsief ontworpen website.

De ontwikkeling van Enseñas was een uitdaging. Het begon met de creatie van een dataset bestaande uit 400 video's van de meest gebruikte woorden in de Mexicaanse Gebarentaal. Deze werden gecategoriseerd en individueel gelabeld. Vervolgens werd het pose-prediction proces uitgevoerd, waarbij het model de inhoud van de dataset analyseerde, frame voor frame, met behulp van ML pipe pose Estimation. Uiteindelijk kan het model patronen in de poses detecteren zonder menselijke interventie, om te identificeren welke woorden, letters, getallen en zinnen ze vertegenwoordigen.

Enseñas is een initiatief dat inclusie bevordert door middel van een digitale tool. Het project is openbaar gemaakt op een digitaal platform waar onderzoek, het LSM-herkenningsmodel en de gegenereerde dataset vrij gedownload kunnen worden. Hierdoor kunnen andere ontwikkelaars, technologiebedrijven en onderwijsinstellingen profiteren van het project en meer inclusieve tools creëren voor de niet-horende gemeenschap.

Enseñas heeft de Iron A' Social Design Award in 2023 gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en competente technische kenmerken. Ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Eduardo Guizar Vukovich
Afbeeldingscredits: Eduardo Guizar Vukovich
Projectteamleden: Saeli Seira Sáenz Alana Betanzo Carriles
Projectnaam: Ensenas
Projectklant: Eduardo Guizar Vukovich


Ensenas IMG #2
Ensenas IMG #3
Ensenas IMG #4
Ensenas IMG #5
Ensenas IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp