Moccle: Een Unieke Houten Fiets van Masateru Yasuda

De perfecte combinatie van traditioneel Japans vakmanschap en moderne technologie

De Moccle, ontworpen door Masateru Yasuda, is een unieke houten fiets die de flexibiliteit en trillingsabsorptie van hout benut. Geïnspireerd door de aardbevingsbestendige traditionele Japanse houten gebouwen, is deze fiets niet alleen een vervoermiddel, maar ook een kunstwerk dat in de woonkamer kan worden tentoongesteld.

De meeste hoogwaardige fietsen worden ontwikkeld met snelheid als hoofdfocus. Echter, Yasuda en zijn team hebben deze technologie gebruikt om een leuke fiets te creëren. Door zich te richten op hout, een natuurlijk afgeleide koolstofvezel, hebben ze een comfortabele fiets ontwikkeld die gebruik maakt van de trillingsdemping en flexibiliteit van dit materiaal. Het resultaat is een eenvoudige, hoogwaardige fiets die door iedereen kan worden gebruikt en die zelfs in de woonkamer kan worden tentoongesteld.

Om de flexibiliteit van hout te benutten, is het frame van de fiets ontworpen met een grote tweedelige structuur om het snijden van de houtvezels zoveel mogelijk te vermijden. Door grote veranderingen in de dwarsdoorsnede van het frame te elimineren, is een gladde en mooie vorm ontstaan. Houten platen met koolstofvezel zijn gelamineerd om krimp en scheuren door veroudering van het hout te beheersen en de veiligheid te verbeteren. Bovendien zorgt dit voor een balans tussen flexibiliteit en sterkte.

De Moccle is een fiets die gemakkelijk te berijden is in casual kleding. Het heeft geen ingewikkelde transmissie, dus iedereen kan erop rijden. Met je gewone sneakers aan kun je ontspannen naar je favoriete café fietsen. En als je thuiskomt, hoeft de Moccle niet in de garage te worden opgeborgen. Dankzij een speciale displaystandaard kan de fiets in de woonkamer worden tentoongesteld, waardoor hij deel uitmaakt van je interieur.

Het project begon in 1999 en de eerste houten fiets werd gemaakt in Osaka, Japan. Het tweede model werd gemaakt in Nagano en kreeg de naam Moccle in 2012. Het derde model houten fiets ging in productie in 2019 en werd tentoongesteld op de NAHBS in Californië, VS in maart, en de Wood Collection Show in Tokio in januari 2023.

De Moccle is bekroond met de Gouden A' Fietsontwerp Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan prachtige, uitstekende en trendsettende creaties die de genialiteit en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Ze zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevorderen, en die een buitengewone uitmuntendheid belichamen en een aanzienlijke impact hebben op de wereld met hun wenselijke eigenschappen.

De Moccle is een prachtig voorbeeld van hoe traditioneel vakmanschap en moderne technologie kunnen samenkomen om een uniek en functioneel ontwerp te creëren. Het is niet alleen een fiets, maar ook een kunstwerk dat de schoonheid en veelzijdigheid van hout viert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Masateru Yasuda
Afbeeldingscredits: Masateru Yasuda
Projectteamleden: Masateru Yasuda
Projectnaam: Moccle
Projectklant: Masateru Yasuda


Moccle IMG #2
Moccle IMG #3
Moccle IMG #4
Moccle IMG #5
Moccle IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp