De Flow: Een Uniek Openbaar Ruimte Ontwerp

Een Ontwerp van Peng-Hsu Chen

Inleiding

Het ontwerp van openbare ruimtes is altijd een uitdaging, maar Peng-Hsu Chen heeft met zijn project "De Flow" een unieke en inspirerende oplossing gevonden. Gelegen in Taipei City, Taiwan, is dit ontwerp geïnspireerd op het idee van water en de beweging ervan. Met zijn innovatieve gebruik van materialen en aandacht voor detail heeft Chen een ruimte gecreëerd die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Chen's inspiratie voor dit ontwerp kwam voort uit de nabijgelegen residentiële gebouwen, waaronder de residentie van de Amerikaanse ambassadeur en de Amerikaanse ambassade. Hij wilde de ritmische beweging van water in zijn ontwerp weerspiegelen en creëerde een ruimte die transparantie en reflectie uitstraalt.

Unieke kenmerken van het ontwerp zijn onder andere een houten grillplafond met gebogen driedimensionale vormen die de waterstroom vanaf de hoofdingang naar de receptie, de lounge en de postkamer leiden. Zelfs het plafond van de ondergrondse parkeergarage heeft deze unieke vormgeving. Daarnaast zijn er roestvrijstalen golfplaten gebruikt aan de zijwanden en het plafond van de liftlobby vanaf de tweede verdieping om de beweging van water te verbeelden.

Het ontwerp van Chen gaat verder dan alleen esthetiek. Hij heeft ook rekening gehouden met duurzaamheid en energie-efficiëntie. Door lichte kleuren te gebruiken voor de muren wordt er minder interieurverlichting vereist, wat resulteert in energiebesparing. Bovendien zijn alle vloeren en wanden betegeld met lokaal ontworpen en geproduceerde tegels, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Een van de uitdagingen waar Chen mee te maken had, was de beperkte breedte van het gebouw. Om de ruimte te vergroten en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen, heeft hij grote panelen van brandwerend glas gebruikt voor de ramen en deuren. Dit stelt de medewerkers bij de receptie in staat om over de oprit te kijken en zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid.

Het ontwerp van "De Flow" heeft de aandacht getrokken en is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp. Deze prijs erkent het creatieve en ingenieuze karakter van het ontwerp en benadrukt de technische en artistieke vaardigheden van Chen.

Met zijn unieke benadering van openbare ruimtes heeft Peng-Hsu Chen met "De Flow" een inspirerend ontwerp gecreëerd dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Door het gebruik van water als metafoor en het zorgvuldige gebruik van materialen heeft Chen een ruimte gecreëerd die de zintuigen prikkelt en mensen uitnodigt om te genieten van de beweging en de flow.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Peng-Hsu Chen
Afbeeldingscredits: Peng-Hsu Chen
Projectteamleden: Peng-Hsu Chen
Projectnaam: The Flow
Projectklant: Peng-Hsu Chen


The Flow IMG #2
The Flow IMG #3
The Flow IMG #4
The Flow IMG #5
The Flow IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp