Zhong Yuan No. 1: Een Ode aan de Theecultuur

Ontwerper Tiger Pan Brengt de Essentie van Maojian Thee tot Leven

In een wereld waarin esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan, heeft ontwerper Tiger Pan een meesterwerk gecreëerd dat de essentie van de Chinese theecultuur belichaamt. Het ontwerp, genaamd Zhong Yuan No. 1, is een unieke interpretatie van de traditionele theeblik, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving waarin de thee groeit en de eeuwenoude esthetiek van de theecultuur.

De inspiratie voor Zhong Yuan No. 1 komt voort uit de natuurlijke omgeving van de theevelden, een oase van groen. Een ander inspirerend element is de traditionele esthetiek van de theecultuur. Het ontwerp van het blikje, met zijn hoedachtige dop, doet denken aan een theepukker. De verzegelingsband is ontworpen als een traditioneel raamkozijn, geïnspireerd op de patronen van de oude huizen van theekwekers, en is versierd met echte theebladeren.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere, is de unieke interpretatie van de traditionele Chinese esthetiek van een theeblik. De fles is op een geometrische manier vormgegeven als een abstracte weergave van een theepukker met een hoed. De buitenkant van de doos wordt gesloten door een vorm van een originele berg, die de consument vertelt dat de thee puur en van de beste kwaliteit is.

De theeblik is gemaakt van tinplate, met reliëf en goudstempeling. De combinatie van een matte en vernisafwerking geeft het blik een gevoel van verfijning. De buitenkant van de doos is gemaakt van op maat gemaakt papier, met het idee dat minder meer is. De band is gemaakt met een prachtig reliëf en stempel van het belangrijkste icoon, Central Land No.1. Een eenvoudige doos met een fijne band, is ontworpen om de psychologische druk op de kopers te verlagen bij het consumeren van het product, terwijl het nog steeds een high-end maar goed afgewerkt product is.

De uitdaging van dit ontwerp was om een onderscheidend symbool, een heldere kleur, een expliciete indeling van informatie en een uniek serieel verpakkingssysteem te creëren dat de consument helpt om het ideale product te vinden. Het resultaat is een verpakking die consumenten in staat stelt om het product van ver te herkennen en te selecteren.

De Zhong Yuan No. 1 is een eerbetoon aan de Maojian thee, een speciale soort traditionele Chinese thee. De thee groeit op terrasvormige velden en heeft een lichtere en mildere smaak dan gewone thee. De verpakking is daarom ontworpen om subtiel en verfijnd te zijn. De twee blikken in de papieren structuur zijn symmetrisch vormgegeven, geïnspireerd op de Tempel van de Hemel in Beijing, die ongeveer 500 jaar geleden werd gebouwd.

Dit ontwerp is bekroond met de Zilveren A' Packaging Design Award in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntend vakmanschap en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Met Zhong Yuan No. 1 heeft Tiger Pan een ontwerp gecreëerd dat de essentie van de Chinese theecultuur belichaamt. Het is een unieke interpretatie van de traditionele theeblik, die zowel de natuurlijke omgeving waarin de thee groeit als de eeuwenoude esthetiek van de theecultuur eert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: TIGER PAN
Afbeeldingscredits: Tiger Pan
Projectteamleden: Creative Director: Tiger Pan Graphic Design: Longfei Xiao Technical Direction: Zhangkun Xie Technical Direction: Miaorong Lu Project Manager: Hua You
Projectnaam: Zhong Yuan No 1
Projectklant: TIGER PAN


Zhong Yuan No 1 IMG #2
Zhong Yuan No 1 IMG #3
Zhong Yuan No 1 IMG #4
Zhong Yuan No 1 IMG #5
Zhong Yuan No 1 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp