Utopia: Een Organische en Lichthartige Woning

Een Ontwerp van Fei Zhao

Inleiding

De stralende natuurlijke lichtinval vormt de basis van de vorm van deze ruimte. Het doel was om een organische, inclusieve ruimte te creëren, waarbij we ons hebben laten inspireren door verschillende organische ruimtepraktijken, waaronder de positionering van de bouwtekeningen.

Als een smal huis op het noord-zuiden, bestond het oorspronkelijke gebouw uit 4 verdiepingen, 2 bovengronds en 2 ondergronds (de kelder heeft een hoogte van 5,5 meter en kan worden verdeeld in 2 verdiepingen met alleen een kleine patio voor lichtinval). Met het zuiden als belangrijkste lichtbron, vertrouwt het op een trappenhuis om de verschillende verdiepingen met elkaar te verbinden en is er ook een lift aanwezig. Na het observeren van de locatie en het realiseren dat er geen goed aangelegde omgeving rondom de locatie was, besloten we om een naar binnen gerichte constructie te maken.

De gebogen muur en de gelamineerde in-situ draaitrap vormden een grote uitdaging voor dit project op het gebied van positionering. Allereerst is de gebogen muur een onregelmatige vorm en heeft elke verdieping een andere positioneringsdimensie. Om de fouten tot een minimum te beperken, gebruikte de bouwer touwen om de 2 lagen die verbonden zijn met de kelder op meerdere punten te positioneren volgens de tekeningen, om zo de samenhang van de gebogen muren te waarborgen. Voor de bouwtekeningen hebben we gebruik gemaakt van de positioneringsmethode van de bouwtekeningen van Toyo Ito, de contourraster positioneringsmethode.

De binnenruimte beslaat een oppervlakte van 420 m² en is zorgvuldig ontworpen om functionele gebieden op elke verdieping duidelijk te verdelen. De begane grond en de tweede ondergrondse verdieping dienen als de belangrijkste toegangspunten en fungeren als openbare ruimtes, terwijl de relatief onafhankelijke tweede verdieping als woongedeelte dient. Aangezien de eigenaren ook behoefte hebben aan dagelijkse bijeenkomsten, hebben we geprobeerd om elk functioneel gebied groter te maken. De trap is opnieuw ontworpen om een comfortabele verkeersstroom tussen de functionele gebieden op elk niveau te bieden.

Het project is gestart op 17 oktober 2020 en werd voltooid op 1 augustus 2021 in Zhengzhou, China. Tijdens het ontwerpproces hebben we ons gericht op de impact van licht op de woonomgeving, waarbij we zonlicht als case study hebben genomen door de duur en richting van het zonlicht tijdens de winter- en zomerzonnewende te observeren.

De constructie van Utopia bracht verschillende uitdagingen met zich mee, zoals het begeleiden van de aannemer bij de uitvoering van ons project en het samenwerken met het constructie- en elektromechanische team. Voor zowel ons als de aannemer waren er veel eerste pogingen.

Utopia is een uniek en opmerkelijk ontwerp dat de nadruk legt op organische vormen, licht en schaduw, een lichthartige sfeer en textuurcontrasten. Het creëert een harmonieuze en inclusieve ruimte waarin de bewoners kunnen genieten van een comfortabele en functionele leefomgeving.

Afbeeldingcredits: WMstudio

Design copyright: 323studio

Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionaliteit die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fei Zhao
Afbeeldingscredits: Photographic institutions:WMstudio
Projectteamleden: Designer: Ran Chen
Projectnaam: Utopia
Projectklant: Fei Zhao


Utopia IMG #2
Utopia IMG #3
Utopia IMG #4
Utopia IMG #5
Utopia IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp