Aselsan Hlm: Een Modulaire Hart-longmachine voor Verbeterde Prestaties tijdens Openhartoperaties

Ontworpen door Eren Donertas

Met de lawaaierige, chaotische omgeving van de operatiekamer, de hoge werkdruk en stress, kunnen perfusionisten fouten maken bij het gebruik van hart-longmachines tijdens openhartoperaties, wat dramatische schade aan patiënten kan veroorzaken. Het ontwerp heeft als doel de cognitieve en fysieke belasting voor perfusionisten te verminderen en hun prestaties tijdens langdurige openhartoperaties te verbeteren.

Het apparaat stelt perfusionisten in staat om eenvoudig de configuraties aan te passen aan de verschillende en tijdelijke eisen van elke openhartoperatie. De geoptimaliseerde opstelling van de componenten die op het apparaat zijn aangesloten, vermindert de hemolyse van bloed, wat het succespercentage van het postoperatieve herstelproces verhoogt.

De gebruiksvriendelijke kenmerken van het apparaat verminderen de fysieke en cognitieve belasting van perfusionisten, waardoor ze op tijd de juiste acties kunnen ondernemen.

Het product bestaat uit chemisch en UV-bestendige materialen, zodat gebruikers het apparaat gemakkelijk kunnen reinigen. Grote delen van het product zijn ontworpen met behulp van staal voor eenvoudige reiniging, virusbestendigheid en duurzaam gebruik. Grote volumes worden gecreëerd door het buigen van het stalen plaatmateriaal. De pompunits hebben een kunststof behuizing om ze gemakkelijk te kunnen dragen. Alle mechanische onderdelen in de pompunit worden geproduceerd door CNC-bewerking. Het lokaal leveren van de onderdelen zorgt ervoor dat het apparaat duurzaam is.

Het apparaat kan worden gebruikt in zeer drukke operatiekamers. Daarom zijn de afmetingen van het apparaat zo klein mogelijk gehouden om chirurgen, verpleegkundigen en perfusionisten comfortabel te laten werken en het apparaat dichter bij het bed van de patiënt te brengen. De afmetingen zijn 950 x 410 x 1200 mm.

Perfusionisten kunnen het hoofdscherm gebruiken om alle instellingen te configureren. Vervolgens kunnen ze de pompunits loskoppelen/aansluiten waar ze maar nodig zijn. Daarna kunnen gebruikers de meeste vereiste handelingen uitvoeren door alleen het aanraakscherm en de knop van een pompunit te gebruiken. Dit stelt perfusionisten in staat om belangrijke informatie die wordt verstrekt door schermen, reservoirs en vitale buislijnen samen te brengen op een bereikbare en zichtbare plek. Dit vermindert de bewegingen van perfusionisten, wat resulteert in een afname van de fysieke en cognitieve belasting.

Het project is gestart in juli 2020 en is in juli 2022 voltooid in Ankara, Turkije. De aanvragen voor intellectuele eigendomsrechten zijn ingediend in augustus 2022.

Om tijdens het ontwerpproces een gedetailleerd inzicht te krijgen in het daadwerkelijke gebruik, de behoeften en verwachtingen van perfusionisten, hebben er langdurige openhartoperaties plaatsgevonden. Dit was een van de meest uitdagende aspecten van het ontwerpproces. Ook was de conservatieve gebruikerstendens een uitdaging.

De modulaire hart-longmachine is ontworpen om gebruikers de mogelijkheid te bieden configuraties te maken die zijn afgestemd op de behoeften van elke openhartoperatie. Door gebruik te maken van een op maat ontworpen indeling specifiek voor elke operatie, dragen de onderdelen van het apparaat bij aan een aanzienlijke vermindering van bloedhemolyse, wat leidt tot een hoger succespercentage van het postoperatieve genezingsproces. Het ontwerp heeft als doel de prestaties van gebruikers tijdens operaties te verbeteren door hun fysieke en mentale belasting te verminderen. Het apparaat bereikt dit door duidelijke informatie te verstrekken en vitale interacties dichter bij hen te brengen.

Dit ontwerp heeft de Gouden A' Design Award gewonnen in de categorie Medische Apparaten en Medische Uitrusting in 2023. De Gouden A' Design Award wordt toegekend aan prachtige, opmerkelijke en trendsettende creaties die het genie en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevorderen, buitengewone excellentie belichamen en een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Eren Dönertas
Afbeeldingscredits: Eren Dönertas
Projectteamleden: Eren Dönertas
Projectnaam: Aselsan Hlm
Projectklant: Eren Dönertas


Aselsan Hlm IMG #2
Aselsan Hlm IMG #3
Aselsan Hlm IMG #4
Aselsan Hlm IMG #5
Aselsan Hlm IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp