Kidney Assist Transporter: Een Innovatieve Oplossing voor het Behoud en Transport van Organen

Een Uniek Ontwerp van Brightbird

De Brightbird Kidney Assist Transporter is een revolutionair ontwerp dat zich richt op het behoud en transport van organen. Het biedt een geïntegreerde oplossing voor het zuurstofrijke machinale perfusieproces gedurende het hele traject van orgaandonatie. Dit innovatieve ontwerp is ontwikkeld door het team van Brightbird, bestaande uit Bart Kip, Matthijs Looze en andere getalenteerde ontwerpers.

De inspiratie voor dit ontwerp kwam voort uit uitgebreid onderzoek dat aantoonde dat 100% zuurstofverzadiging tijdens orgaanperfusie aanzienlijke verbetering van het nierbehoud en daarmee de overlevingskansen van patiënten oplevert. Dit bood een geweldige kans om een uniek product te ontwikkelen dat technisch superieur is aan de concurrentie op het gebied van technische uitvoering, gebruiksgemak en vermindering van wegwerponderdelen. Het doel was om een compacte totaaloplossing te vinden, inclusief de zuurstofgascontainer.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere producten is dat het zuurstofrijke machinale perfusie biedt gedurende alle verschillende fasen van het orgaandonatieproces: tijdens preconditionering, behoud en reconditionering. Het ontwerp moest geschikt zijn voor al deze verschillende situaties. Het moest stevig en veilig zijn tijdens transport, logisch en intuïtief in gebruik tijdens installatie en chirurgie, steriel en duurzaam. Er is speciale aandacht besteed aan de gebruikerservaring, in combinatie met een iconisch visueel uiterlijk.

De Brightbird Kidney Assist Transporter maakt gebruik van polyester technologie, met een combinatie van polyester/acrylaat/aluminium. Het ontwerp heeft de volgende specificaties: 599 mm x 392 mm x 345 mm. Het is een resultaat van intensief onderzoek naar het verbeteren van de processen van preconditionering, behoud en reconditionering van donororganen door middel van zuurstofverzadiging. Dit heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen voor verschillende organen.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van dit product was het integreren van een groot aantal functionele componenten in een compacte behuizing, terwijl het product toch eenvoudig en logisch te hanteren bleef. Daarnaast moest het ontwerp geschikt zijn voor seriematige productie. Het was een complex maar fantastisch project.

De Brightbird Kidney Assist Transporter maakt gebruik van continue perfusie van het orgaan met 100% zuurstof, wat zorgt voor optimale prestaties. Dubbele ijsunits met verbeterde isolatie zorgen voor een sterkere en langere koeling. Het LED-ondersteunde gebruikersinterface biedt een logische en intuïtieve bediening in alle omstandigheden.

Het ontwerpproject startte in april 2019 in Groningen, Nederland, in samenwerking tussen Xvivo-Organ Assist en Brightbird Design Center. Het testprogramma van de prototypes begon in september 2020. Het ontwerp is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Medische Apparaten en Medische Uitrusting in 2021. Deze prestigieuze prijs erkent de uitmuntendheid, innovatie en technische kenmerken van het ontwerp.

De Brightbird Kidney Assist Transporter is een baanbrekend ontwerp dat een belangrijke bijdrage levert aan het behoud en transport van organen. Het biedt een geïntegreerde oplossing voor zuurstofrijke machinale perfusie gedurende het hele orgaandonatieproces. Met zijn unieke kenmerken en iconische uitstraling is het een voorbeeld van uitmuntendheid in ontwerp en innovatie.

Beeldcredits: Brightbird Design Center - Tim Mulder


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Bart Kip
Afbeeldingscredits: Brightbird Design Center - Tim Mulder
Projectteamleden: Studio: Brightbird Design Center Project leader: Bart Kip Designer: Matthijs Looze Designer: Spiros Pandis Designer: Yagmur Aydogmus Visualiser: Tim Mulder Animator: Jeroen Grondijs Support: Reina Kuipers
Projectnaam: Kidney Assist Transporter
Projectklant: Bart Kip


Kidney Assist Transporter IMG #2
Kidney Assist Transporter IMG #3
Kidney Assist Transporter IMG #4
Kidney Assist Transporter IMG #5
Kidney Assist Transporter IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp