Mashav: Een Draagbaar Ventilatiesysteem Geïnspireerd op Traditionele Bedoeïenenkleding

Ontwerper Ofri Shapira combineert traditionele kleding met modern design

In een tijd waarin de klimaatcrisis de temperaturen doet stijgen, biedt Mashav, een innovatief kledingstuk ontworpen door Ofri Shapira, een comfortabele en ademende oplossing. Geïnspireerd door de traditionele Galabiya, een jurk gedragen door de Bedoeïenensamenleving in de woestijn, combineert Mashav traditionele kleding met modern design.

Shapira's ontwerp is uniek in zijn soort. Mashav is een tweedelig kledingstuk dat inspeelt op de toenemende behoefte aan comfortabele, ademende kleding naarmate de temperaturen stijgen door de klimaatcrisis. De jurk maakt gebruik van het "Schoorsteeneffect" om luchtcirculatie binnen het kledingstuk te creëren, terwijl de capuchon een zonneventilatiesysteem bevat dat de luchtstroom naar de nek en het hoofdgebied verbetert. Mashav keert terug naar de essentiële functie van kleding - bescherming - en biedt een nieuw perspectief op de toekomst van kleding met zijn innovatieve benadering.

De technologie achter Mashav is even indrukwekkend als het ontwerp zelf. Het kledingstuk is gemaakt van een zweetabsorberende stof die ook een matige windbescherming biedt om een schoorsteeneffect te creëren. De elektronische componenten van het kledingstuk, waaronder ventilatoren, worden aangedreven door flexibele zonnepanelen die in de plastic schaal zijn ingebed en worden opgeladen door zonne-energie.

De interactie met het ontwerp is eenvoudig en intuïtief. Het elektronische koelsysteem is ontworpen om gebieden met brede bloedvaten te koelen, wat leidt tot een effectiever algeheel koelend effect. Het kan worden bediend door elektronische eenheden aan een kledingstuk te bevestigen met behulp van magneten. De magneten sluiten een elektronisch circuit gemaakt van geleidend garen, waardoor de eenheden samen kunnen werken. Deze eenheden bevatten ventilatoren die koele lucht door flexibele buizen naar de nek en het hoofd leveren. De rits aan de voorkant fungeert als een schakelaar om het systeem van stroom te voorzien.

Het project, dat begon in november 2022 en eindigde in juni 2022 aan het HIT - Holon Institute of Technology, is het afstudeerproject van Shapira in Product Design Bachelor, onder begeleiding van Naama Steinbock. Het onderzoek begon met het zoeken naar een oplossing voor de regulatie van lichaamswarmte bij warm weer. Dit leidde tot de ontdekking van de Galabiya, een kledingstuk dat de extreme hitte van de woestijn overleefde dankzij de structuur die het principe van het schoorsteeneffect volgt. Shapira besloot dit kledingstuk te nemen en het innovatiever en efficiënter te maken door slimme textielen te gebruiken en een actief koelsysteem toe te voegen.

Mashav is meer dan alleen een kledingstuk; het is een draagbaar ventilatiesysteem dat comfortabele, ademende bescherming biedt in warme omstandigheden. Het biedt een oplossing voor de toenemende vraag naar beschermende kleding naarmate de temperaturen stijgen door de klimaatcrisis en biedt een fris perspectief op de evolutie van kleding. Het is dan ook geen verrassing dat dit ontwerp de Iron A' Idea and Conceptual Design Award in 2023 heeft gewonnen.

Alle afbeeldingen: Fotograaf: Shalev Ariel, 2022


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ofri Shapira
Afbeeldingscredits: All images: Photographer: Shalev Ariel, 2022
Projectteamleden: Ofri Shapira
Projectnaam: Mashav
Projectklant: Ofri Shapira


Mashav IMG #2
Mashav IMG #3
Mashav IMG #4
Mashav IMG #5
Mashav IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp