Haocailou: Een viering van Shunde-cultuur door Sig Studio

Een innovatieve benadering van traditionele elementen om een unieke eetervaring te creëren

Haocailou, een restaurant ontworpen door Sig Studio, is een eerbetoon aan de rijke Shunde-cultuur. Het project combineert traditionele elementen met moderne technieken om een unieke eetervaring te bieden. Het resultaat is een ruimte die de traditionele cultuur viert terwijl het aantrekkelijk blijft voor een jong publiek.

De inspiratie voor Haocailou kwam van een bezoek aan een lokaal volksmuseum in Shunde en de erfgenamen van het immaterieel cultureel erfgoed. Dit bezoek inspireerde het ontwerpteam om te onderzoeken hoe ze moderne werken konden creëren met traditionele ambachten. Het resultaat is een ruimte die traditionele culturele afbeeldingen en immaterieel cultureel erfgoed op een moderne manier presenteert. Elementen zoals traditionele Daliang-visserslantaarns, Shunde Phoenix-kroon, Phoenix-boot, bruidssedanstoel, Guan Gong Leeuw en Gambiered Canton Gauze worden gebruikt om de Shunde-cultuur te benadrukken.

De uitdaging voor het ontwerpteam was om de Shunde-cultuur te benadrukken en tegelijkertijd jonge mensen aan te trekken. In de Shunde-cultuur betekent Haocai 'goed geluk', een gevoel van festival, rijke en mooie kleur of kleurrijke stoffen. Daarom heeft het project een groot aantal lantaarns, traditionele kleuren en meerlagige materialen toegepast om de levendige sfeer te vormen en de Shunde-cultuur te presenteren. De Phoenix, die gunstig betekent en ook een bijnaam is voor Shunde, werd als thema genomen om Haocai te echoën en geluk uit te drukken.

De realisatie van het ontwerp omvatte desktoponderzoek en marktonderzoek ter plaatse naar de Kantonese keuken en Shunde-keuken. Het team bezocht ook de locatie om meer te leren over de Shunde-cultuur. Het projectgebied beslaat 542 vierkante meter en is gelegen in Fengshengli SH. Het project begon in juli 2021 en werd voltooid in december 2021.

De grootste uitdaging voor het ontwerpteam was om het project de culturele kenmerken van Shunde te laten benadrukken, het te onderscheiden van de dagelijkse Kantonese cultuur en de aandacht van jonge mensen te trekken. Dit werd bereikt door innovatieve toepassingen zoals het gebruik van leuningen als balken om het totale gewicht te ondersteunen, het veranderen van de traditionele Shunde-keuken in dineren aan de bar, en het gebruik van een verspreide stippenindeling om het probleem van onvoldoende privékamers op te lossen.

Haocailou is een bewijs van de creativiteit en innovatie van Sig Studio. Het project is bekroond met de Zilveren A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023, een erkenning voor de top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze prijs is een bevestiging van de sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid van het project, en toont een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SIG Design
Afbeeldingscredits: Image #1-#5: Photographer Yinhui Gu, Haocailou, 2021
Projectteamleden: Creative director: Ray Lee Interior design: Jiani Feng, Yiming Huang Graphic/ illustration design: Shushu, Jieyu Deng Rendering: Yinhui Gu Project management:Jiani Feng
Projectnaam: Haocailou
Projectklant: SIG Design


Haocailou IMG #2
Haocailou IMG #3
Haocailou IMG #4
Haocailou IMG #5
Haocailou IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp