Herleving van de Olympische Geest: Het Sarajevo 1984 Winter Olympics Museum

Kenan Tuzi's eerbetoon aan de historische Olympische Spelen door middel van innovatief tentoonstellingsontwerp

Kenan Tuzi's ontwerp voor het Sarajevo 1984 Winter Olympics Museum is een unieke fusie van geschiedenis, sport en kunst. Het project is een levendige herinnering aan de Olympische Spelen van 1984, met een moderne interpretatie van de geest van de jaren '80.

De inspiratie voor het ontwerp van de tentoonstellingsruimte kwam voort uit het respect voor en de oproeping van de geest van de jaren '80. Het doel was om emoties en herinneringen aan het evenement zelf op te roepen, de herkenbaarheid van grafische motieven, kleuren en stijlen te benadrukken en deze te integreren met tentoonstellingen en video's.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere, is dat het het enige Olympische museum in de regio is, en het enige sportmuseum in de staat Bosnië en Herzegovina. Het museum werd opgericht door de Organisatiecommissie van de XIV WOG met de wens om de herinnering aan de organisatie en realisatie van de onvergetelijke XIV Winter Olympische Spelen Sarajevo 1984 permanent te bewaren.

Het ontwerp probeert het historische gebouw te combineren met de geest van de jaren '80 en de behoeften van een moderne galerieruimte. Het project beslaat ongeveer 200 vierkante meter en is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de Olympische Spelen en de geschiedenis van de wintersport in Bosnië en Herzegovina.

De uitdagingen bij het realiseren van dit ontwerp waren talrijk. Het museum werd tijdens de oorlog vernietigd en slechts een deel van de tentoonstelling en artefacten overleefde. Er moesten elementen gereconstrueerd worden en de sfeer van die tijd moest opnieuw gecreëerd worden. Bovendien is dit nieuwe museum gewijd aan de huidige generaties en bezoekers, dus het was noodzakelijk om de herinnering en sfeer van de Olympische Spelen van '84 op te roepen en nieuwe ervaringen voor de bezoekers te bieden.

Het Sarajevo 1984 Winter Olympics Museum is gehuisvest in een historisch gebouw, dat aan het begin van de oorlog in 1992 werd beschoten en zwaar beschadigd. De museumcollecties combineren sport en kunst om het verhaal van de Olympische Spelen van Sarajevo te vertellen door middel van sportuitrusting, historische documenten, foto's, videodocumentatie en medailles. De collectie "Art and Sport" biedt een artistiek perspectief op de spelen, met werken van internationale kunstenaars zoals Andy Warhol en Henry Moore, samen met een kunstenaar uit Bosnië en Herzegovina.

Kenan Tuzi's ontwerp voor het Sarajevo 1984 Winter Olympics Museum werd bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kenan Tuzi
Afbeeldingscredits: Photo by Kenan Tuzi
Projectteamleden: Kenan Tuzi
Projectnaam: Sarajevo 1984 Winter Olympics
Projectklant: Kenan Tuzi


Sarajevo 1984 Winter Olympics IMG #2
Sarajevo 1984 Winter Olympics IMG #3
Sarajevo 1984 Winter Olympics IMG #4
Sarajevo 1984 Winter Olympics IMG #5
Sarajevo 1984 Winter Olympics IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp