Revolving Especie: Een Duurzame Armstoel Geïnspireerd door Braziliaans Design uit de Jaren 70

Ontworpen door Zanini de Zanine

Inleiding

De Especie draaistoel is geïnspireerd op de creatieve kracht van het Braziliaanse modern design uit de jaren 70. Het meubilair dat destijds werd geproduceerd, kenmerkte zich door het gebruik van massief hout, opvallende lijnen en een voorkeur voor gedefinieerde en rigide kenmerken. Daarnaast stond duurzaamheid en hergebruik van afgedankte materialen centraal.

De Especie draaistoel is een eigentijds ontwerpelement dat gebaseerd is op duurzaamheid door het hergebruik van sloop- en afvalhout. Het is een veelzijdig en robuust meubelstuk, geïnspireerd door het beste van het Braziliaanse design uit de jaren 70, dat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

De Especie draaistoel wordt vervaardigd door massief hout uit sloopprojecten te hergebruiken. Het hout wordt geschuurd en gelakt. De draaibare basis is gemaakt van staal en de zitting, gemaakt van medium dichtheid polyurethaan, is bekleed met nautische stof.

De afmetingen van de stoel zijn 70 mm x 75 mm x 72 mm.

Het ontwerp van de Especie draaistoel is een eerbetoon aan de kenmerken en materialen die werden gebruikt in het meubilair dat in Brazilië werd ontwikkeld tijdens de jaren 70. Strakke lijnen en massief hout waren opvallende kenmerken van dit meubilair. Duurzaamheid en hergebruik van sloop- en afvalhout, zoals peroba en ipe hout, werden gezien als alternatieven om het project haalbaar te maken en een nog specialere betekenis te geven.

Het grootste uitdaging van het project lag in het productieproces. De bevestigingen tussen de metalen basis en de houten zitting moesten op een manier worden gemaakt die het product stevig, ergonomisch en veilig maakt voor de gebruiker.

De Especie draaistoel is een eigentijds ontwerpelement dat gebaseerd is op duurzaamheid door het hergebruik van sloop- en afvalhout. Het is een veelzijdig en robuust meubelstuk, geïnspireerd door het creatieve Braziliaanse design uit de jaren 70, dat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. De stoel heeft een vaste basis en een draaibare zitting. De rugleuning heeft de juiste helling om ergonomie en comfort aan de gebruiker te bieden. De stoel kan ook worden verkocht met een gestoffeerde bank als voetenbank.

Het project is gestart in november 2021 in Rio de Janeiro en werd in februari 2022 afgerond in Rio de Janeiro.

Het ontwerp van de Especie draaistoel heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatieve ontwerpen die authenticiteit en vindingrijkheid tonen. De stoel combineert technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Afbeeldingen met dank aan: Afbeelding #1: Fotograaf Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Afbeelding #2: Fotograaf Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Afbeelding #3: Fotograaf Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Afbeelding #4: Fotograaf Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Afbeelding #5: Fotograaf Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022.

Auteursrechten behoren toe aan Zanini, 2022.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zanini de Zanine
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Image #2: Photographer Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Image #3: Photographer Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Image #4: Photographer Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022. Image #5: Photographer Credito 21 Mobiliario, Poltrona Especie, 2022.
Projectteamleden: Designer: Zanini de Zanine Creative Director: Thyara Torres
Projectnaam: Revolving Especie
Projectklant: Zanini de Zanine


Revolving Especie IMG #2
Revolving Especie IMG #3
Revolving Especie IMG #4
Revolving Especie IMG #5
Revolving Especie IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp