Compacte Toren: Een Krachtige en Compacte Luchtzuiveraar en Sterilisator

Een Innovatief Ontwerp van Sxdesign

Onder de dreiging van COVID-19, luchtvervuiling en economische druk, worden mensen in ontwikkelingslanden niet alleen geconfronteerd met gezondheidsrisico's, maar ook met overvolle leefomgevingen. Aan de andere kant kan de "computational fluid dynamics (CFD)" technologie ontwerpers helpen om de luchtkanaalstructuur systematisch te optimaliseren. Daarom hebben we inspiratie geput uit deze twee aspecten, in de hoop een nieuw type luchtzuiveraar te ontwerpen dat krachtig, betaalbaar, compact is en in het leven van mensen in ontwikkelingslanden past.

Met behulp van CFD-tests meer dan 1000 keer, hebben de ontwerpers een nieuwe centrifugaalventilator ontwikkeld die het luchtkanaalvolume aanzienlijk kan verminderen zonder in te leveren op prestaties. Hierdoor konden ze ook UV-desinfectielampen compact combineren. Het ontwerp van de luchtzuiveraar volgt niet alleen de structuur en functie, maar presenteert ook een minimalistische stijl en visualiseert het werkingsprincipe van het product. Een halve bol aan de bovenrand fungeert niet alleen als bedieningspaneel, indicator en visueel middelpunt, maar zorgt ook voor een verrassend asymmetrisch element.

De Compacte Toren is gerealiseerd met behulp van witte behuizing en een grijze bovenkant. Het is vervaardigd door middel van ABS-spuitgieten en heeft een interactief paneel van transparant zwart acryl. Daarnaast is er een transparante zwarte lampenkap en een UVC-desinfectielamp aanwezig.

Met een diameter van slechts 240 mm en een hoogte van 470 mm kan de Compacte Toren maar liefst 100 liter frisse en gezonde lucht per minuut leveren. Het is in staat om de lucht 3,65 keer per uur te circuleren in een ruimte van 40 vierkante meter, waardoor het geschikt is voor mensen in ontwikkelingsgebieden.

Het ontwerp van de Compacte Toren is ontstaan uit de behoefte aan een oplossing voor de overvolle leefomgevingen in ontwikkelingslanden, waar soms drie generaties met zes personen in een ruimte van ongeveer 50 vierkante meter of minder leven. Tegelijkertijd vormen luchtvervuiling en de COVID-19-crisis de afgelopen twee jaar een grote bedreiging voor de veiligheid en gezondheid van de bewoners.

Het ontwerpproces van de Compacte Toren kende verschillende uitdagingen. Het was een uitdaging om een cilinder met een diameter van 240 mm te ontwerpen die 350 kubieke meter frisse lucht per uur kan leveren en tegelijkertijd een UV-desinfectielamp kan bevatten. Gedurende meerdere maanden hebben de ontwerpers gewerkt aan het comprimeren van de structuur. Daarnaast moest het product er zowel eenvoudig als vernieuwend uitzien. Dit alles om een kosteneffectief, krachtig en aantrekkelijk product te bieden aan mensen die worstelen met vervuiling en virussen, en om hun leven te verbeteren.

De Compacte Toren is een bekroond ontwerp en heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Verwarming, Ventilatie en Airconditioning Producten in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in expertise, innovatie en artistiek vakmanschap. Het ontwerp van de Compacte Toren wordt geprezen om zijn sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

De Compacte Toren is niet alleen een luchtzuiveraar en sterilisator, maar ook een symbool van hoop voor mensen in ontwikkelingslanden. Het biedt een krachtige oplossing voor luchtvervuiling en ziektekiemen, terwijl het tegelijkertijd een esthetisch aantrekkelijk ontwerp is dat in elke ruimte past. Met de Compacte Toren kunnen mensen in ontwikkelingsgebieden genieten van schone en gezonde lucht, waardoor hun levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: sxdesign
Afbeeldingscredits: sxdesign
Projectteamleden: Fangbo Wu Beibei Liu Yipeng Ding Xu Chen Haining Jiang Rong Zhang Zhixue Zou Yaogang Chen
Projectnaam: Compact Tower
Projectklant: sxdesign


Compact Tower IMG #2
Compact Tower IMG #3
Compact Tower IMG #4
Compact Tower IMG #5
Compact Tower IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp