Capra: Een Revolutionaire Via Ferrata Rugzak

Veiligheid en Gemak Gecombineerd in een Innovatief Ontwerp

De Capra, ontworpen door Amit Naor, is een baanbrekende rugzak die veiligheidsuitrusting voor Via Ferrata routes integreert. Dit innovatieve ontwerp maakt een snelle en comfortabele overgang van wandelmodus naar veilige modus mogelijk, zonder de rugzak te hoeven verwijderen of zelfs te bukken.

De inspiratie voor de Capra kwam tijdens het bergbeklimmen in de Alpen. Naor merkte op dat veel wandelaars hun veiligheid op Via Ferrata routes opgeven vanwege de omslachtigheid en tijd die nodig is om de uitrusting uit de rugzak te halen en aan te trekken. Oostenrijks onderzoek toonde aan dat binnen tien jaar meer dan 90% van de ongevallen op Via Ferrata routes plaatsvonden bij mensen die niet gezekerd waren. Deze informatie was een leidraad voor het Capra-project.

De Capra onderscheidt zich van andere ontwerpen door de integratie van een harnas, helm en energieabsorber in de rugzak. Hierdoor kan de reiziger binnen minder dan een minuut een snelle en comfortabele overgang maken van wandelmodus naar veilige modus, zonder de rugzak te hoeven verwijderen of zelfs te bukken. Het idee is om mensen uit te nodigen voor een bergbeklimervaring van wandelen en veilig klimmen geïntegreerd in adembenemende paden.

De Capra is gemaakt van 210D ROBIC Ripstop Nylon, 1.7 oz MTN XL Hybrid Ripstop Nylon, GM CLIMBING 25mm tubulaire singel 100% nylon, AustriAlpin 25mm / 1" Black Cobra Buckle en AustriAlpin Black Belt 1.5” Buckle w/D-Ring - COBRA Quick Release Buckle. Het heeft een totale capaciteit van 26L en weegt 1.6KG. De afmetingen zijn 27cm*18cm*50cm.

De Capra maakt het mogelijk om het aantal stappen om veiligheidsuitrusting aan te trekken te verminderen van 11 naar 5, zonder de rugzak te hoeven verwijderen of zelfs te bukken, en dat allemaal binnen minder dan een minuut. Het doel van dit project is om het zo gemakkelijk en snel mogelijk te maken om veiligheidsuitrusting aan te trekken, om zo levens te kunnen redden.

De Capra werd ontworpen door Amit Naor, met begeleiding van Galina Arbeli. Het project begon in juli 2018 in Alta via 2, Italië en eindigde in augustus 2020 in Tel Aviv. Het werd tentoongesteld in Holon in augustus 2020. Het project werd bekroond met de Bronzen A' Camping Gear and Outdoor Equipment Design Award in 2022, een prijs die wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Amit Naor
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer, Ayelet Rosenberg, 2020. Image #2: Photographer, Ayelet Rosenberg, 2020. Image #3: Photographer, Ayelet Rosenberg, 2020. Image #4: Photographer, Ayelet Rosenberg, 2020. Image #5: Photographer, Ayelet Rosenberg, 2020. Image extra #1: Photographer, Johan Hjord, 2022. Image extra #2: Photographer, Amit Naor, 2021. Image extra #3: Photographer, Amit Naor, 2021. Image extra #4: Photographer, Amit Naor, 2021. Image extra #5: Photographer, Amit Naor, 2021. Image extra #6: Photographer, Amit Naor, 2021. Video Credits: Music, epidemicsound 2020. Photographer Ohad Oron, Adapt Animation, 2020. Drone Photographer Barak Ben Avraham, Gazebo, 2020.
Projectteamleden: Designer: Amit Naor Mentor: Galina Arbeli
Projectnaam: Capra
Projectklant: Amit Naor


Capra IMG #2
Capra IMG #3
Capra IMG #4
Capra IMG #5
Capra IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp