Revolutionair Ontwerp: De Up Down Grill

Takashi Sekimitsu's draagbare oven verandert buiten koken

De Up Down Grill, een innovatieve creatie van Takashi Sekimitsu in samenwerking met Noridomi Ironworks, belooft een revolutie in buiten koken met zijn unieke, draagbare ovenontwerp.

In een tijd waarin ambacht en innovatie hand in hand gaan, heeft Takashi Sekimitsu, in samenwerking met Noridomi Ironworks, een draagbare oven ontworpen die niet alleen functioneel is, maar ook een lust voor het oog. De Up Down Grill, geïnspireerd door de expertise van Noridomi in het vervaardigen van op maat gemaakte metalen producten, biedt een nieuwe manier van koken in de buitenlucht. Het ontwerp, dat voortkomt uit een samenwerking met lokale meubelontwerpers, maakt het mogelijk om met gemak te barbecueën en ovenmaaltijden te bereiden in huiselijke tuinen en op balkons.

Wat de Up Down Grill onderscheidt, is de speciale drie-laagse structuur: een buitenlaag van lucht, isolatiemateriaal en hout. Deze combinatie zorgt voor een effectieve warmtebehoud en voorkomt brandwonden. Het innovatieve isolatieontwerp maakt optimaal gebruik van een enkele warmtebron, waardoor gebruikers tegelijkertijd kunnen koken in het onderste gedeelte en kunnen genieten van barbecueën of potkoken in het bovenste gedeelte. Bovendien maakt het verwijderbare bovenste vuurbed het schoonmaken van houtskool eenvoudig.

De realisatie van de Up Down Grill was gericht op veiligheid en gebruiksgemak. De combinatie van isolatie en een houten frame maakt de oven licht van gewicht en veilig om aan te raken tijdens gebruik. Ventilatieopeningen zorgen voor een schoorsteeneffect, waardoor de oven binnen ongeveer 20 minuten een pizzabaktemperatuur bereikt zonder ventilatie. Het houten frame is zo geassembleerd dat het kan uitzetten door de hitte, en de zwarte kleur past goed bij het metaal en verbergt vuil. Voor een gemakkelijke schoonmaak kan het deksel, dat ook als tafel dient, de ventilatieopeningen afsluiten om het vuur veilig te doven. Het hoofdgedeelte en het houten frame zijn scheidbaar, zodat het metalen deel volledig gewassen kan worden voor hygiënisch en langdurig gebruik.

De Up Down Grill heeft een afmeting van 40cm x 40cm x 32 cm en weegt 16kg. Het is gemaakt van roestvrij staal (SUS304), aluminium, hout (witte es) en aardewerk. Deze draagbare oven grill biedt een unieke geïsoleerde structuur die warmte van zowel boven als onder gebruikt, waardoor een verscheidenheid aan gerechten in één apparaat bereid kan worden. Met een temperatuur van 350-400 graden Celsius, vergelijkbaar met een bakstenen pizzaoven, en het ver-infrarode effect van de Hasami-ware pizzasteen, kunnen authentieke pizza's in 2 minuten worden gekookt. Ook kunnen er een bakplaat en hittebestendige plaat worden ingevoegd, wat het mogelijk maakt om verschillende gerechten te genieten naast pizza. Het houten frame voorkomt dat de oppervlaktetemperatuur stijgt, waardoor het veilig is voor kinderen en huisdieren.

De Up Down Grill werd gelanceerd in Japan op 1 juni 2022, na uitgebreid onderzoek en interviews met Italiaanse chefs om de ontwikkelingsvereisten vast te stellen. Het ontwerp heeft creatieve en technische uitdagingen overwonnen, zoals het voorkomen dat het hout verbrandt bij temperaturen boven de 400 graden Celsius. Dankzij speciale warmte-isolerende materialen en een doordachte structuur is dit gelukt. De Up Down Grill is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Camping Gear and Outdoor Equipment Design in 2024, een erkenning voor uitmuntend en creatief ingenieus ontwerp dat ervaring en vindingrijkheid bevestigt.

De Up Down Grill is momenteel patent aangevraagd (Patentaanvraag 2023-011315, ingediend op 27 januari 2023) door Noritomi Ironworks Co. en heeft lof ontvangen voor de manier waarop het ontwerp praktische kookervaringen combineert met een veilige, stijlvolle en draagbare oplossing voor buiten koken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: KENZO NORIDOMI
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Tsuneharu Doi, Up Down Grill, 2023. Image #2: Photographer Tsuneharu Doi, Up Down Grill, 2023. Image #3: Director Kenzo Noridomi, Up Down Grill, 2023. Image #4: Director Kenzo Noridomi, Up Down Grill, 2023. Image #5: Director Kenzo Noridomi, Up Down Grill, 2023.
Projectteamleden: Derector: Kenzo Noridomi Assistant Director: Kentaro Kawakubo Creator: Shigeru Yamada Designer: Takashi Sekimitsu
Projectnaam: Up Down Grill
Projectklant: NORINORI LIFE


Up Down Grill IMG #2
Up Down Grill IMG #3
Up Down Grill IMG #4
Up Down Grill IMG #5
Up Down Grill IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp