Designnaam: Voor het middernachtelijke uur

Ontwerper: Martin Reznik

Inleiding

De serie "Voor het middernachtelijke uur" is een reeks zwart-wit illustraties, gemaakt door Martin Reznik, die de meest prominente meubelontwerpen van Marc Krusin voor Knoll en Desalto in beeld brengen. Geïnspireerd door stripboeken en film noir, doorbreekt dit project de conventies van meubelillustratie door een verhaal naar voren te brengen, gebruik te maken van overdreven perspectief en een sfeervolle noir-esthetiek. De afwezigheid van menselijke aanwezigheid en de verspreide objecten voegen een element van mysterie en spanning toe aan het verhaal, terwijl de protagonist wordt onthuld in een verrassend einde. Alle afbeeldingen zijn digitaal getekend in Adobe Photoshop met behulp van een Wacom Cintiq-tablet.

De inspiratie voor dit project kwam voort uit de wereld van stripboeken en de klassieke Franse film noir. Het concept voor de eerste illustratie ontstond uit een referentiefoto die ik van de klant ontving, waarop een stoel van achteren en vanuit een zeer laag perspectief werd gefotografeerd. Het was zeer ongebruikelijk en bracht veel vragen in mijn hoofd naar boven. Als fan van detectiveverhalen besloot ik deze benadering te volgen in de opzet van de afbeelding. De eerste afbeelding was cruciaal om de toon te zetten voor de hele serie.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere is de unieke benadering van meubelillustratie. In plaats van alleen de meubels weer te geven, brengt deze serie een verhaal tot leven. De overdreven perspectieven en de noir-esthetiek creëren een sfeer van mysterie en intrige. De afwezigheid van menselijke figuren en de verspreide objecten dagen de kijker uit om te speculeren over wat er is gebeurd en wat er nog zal gebeuren. Het hoogtepunt van de serie is de laatste afbeelding, waarin de kijker wordt aangemoedigd om de protagonist te onthullen door te scrollen op de Instagram-post. Dit elegante en verrassende element voegt een gevoel van afsluiting toe aan het verhaal.

De technologie die werd gebruikt om deze illustraties te realiseren, omvatte zowel traditionele als digitale technieken. Elke illustratie werd met pen en inkt op papier getekend en vervolgens digitaal bewerkt. Adobe Illustrator werd gebruikt om de meubels en interieurs nauwkeurig te construeren, terwijl Photoshop werd gebruikt om texturen, licht en andere elementen toe te voegen. Het gebruik van alleen zwart creëert een film noir-esthetiek die perfect past bij het thema van de serie.

Deze illustraties worden voornamelijk gebruikt in digitale formaten online, maar er is ook rekening gehouden met de productie van kunstdrukken. Elke vierkante illustratie is getekend op een digitaal canvas van 500 x 500 mm. Deze afbeeldingen zijn later samengevoegd tot een grote poster van 500 x 700 mm en gereproduceerd als een gelimiteerde oplage zeefdruk.

De serie werd oorspronkelijk gepubliceerd op Instagram en LinkedIn vanaf februari 2021 en deze berichten zijn nog steeds actief. De hero banners op de website van de klant worden ongeveer 8 maanden gebruikt, bijna tot het einde van 2021.

Om dit ontwerp te realiseren, heb ik uitgebreid onderzoek gedaan. Aangezien ik nog nooit meubels had geïllustreerd, maakte ik aanvankelijk een paar schetsen op basis van online onderzoek naar trends in de industrie. Maar deze schetsen waren nogal saai en star. Ik was er helemaal niet tevreden over. Ik besloot een andere weg in te slaan en me te richten op stijl en verhaal. Vanaf dat moment bestond mijn onderzoek uit het bestuderen van mijn favoriete films en stripboeken, vooral het noir-genre. Ik besloot de sfeer van deze films in mijn serie te recreëren. De stijl rechtvaardigt ook de onconventionele kadrering van de meubels.

Een van de uitdagingen bij dit ontwerp was de wens van de klant om geen menselijke figuren in de scènes op te nemen. Maar ik kon niet anders dan nadenken over de roker die ontbrak in de eerste afbeelding. Ik voelde dat zijn verschijning belangrijk was voor het verhaal. Zijn silhouet wordt onthuld in een uitgebreide versie van de vierde illustratie, maar alleen als scroll-optie op een Instagram-post. De klant vond deze elegante oplossing een verrassend en bevredigend element dat het verhaal compleet maakte.

De serie "Voor het middernachtelijke uur" heeft een grote impact gehad op de kijkers en heeft hun nieuwsgierigheid naar de producten en het merk zelf gewekt. De ongebruikelijke benadering van meubelillustratie zorgt voor een grotere impact en zet de kijkers aan het denken.

Deze serie illustraties is een prachtig voorbeeld van de combinatie van kunst, design en technologie. Het brengt meubelontwerp tot leven op een unieke en boeiende manier, en verdient daarom de erkenning die het heeft ontvangen.

Afbeeldingen: Martin Reznik, 2021

Dit ontwerp heeft de Gouden A' Design Award gewonnen in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke en trendsettende creaties die het talent en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn producten en ideeën die kunst, wetenschap, design en technologie bevorderen en buitengewone excellentie belichamen. Ze hebben een significante impact op de wereld met hun wenselijke eigenschappen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Martin Reznik
Afbeeldingscredits: All illustrations: Martin Reznik, 2021
Projectteamleden: Martin Reznik
Projectnaam: Before the Midnight Hour
Projectklant: Martin Reznik


Before the Midnight Hour IMG #2
Before the Midnight Hour IMG #3
Before the Midnight Hour IMG #4
Before the Midnight Hour IMG #5
Before the Midnight Hour IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp