MontGras Handcrafted: Unieke Wijnetiketten met een Creatieve Uitstraling

Een Meesterwerk van Ximena Ureta

Inleiding

MontGras Handcrafted is het resultaat van een voortdurende zoektocht naar het creëren van unieke handgemaakte producten met een gevoel van oorsprong. Het is een serie van unieke wijnen waarbij vijf prestigieuze Chileense wijnmakers verschillende valleien hebben gekozen om wijnen te maken van ongebruikelijke, zeldzame en verschillende Chileense druivensoorten om consumenten te verrassen met innovatieve voorstellen. Deze wijnen zijn expressief, creatief en het antwoord van de wijnmakers op hun passie voor wijn.

MontGras Handcrafted is een reeks zeer unieke wijnen die op kleine schaal worden geproduceerd en belangrijke punten van onderscheid hebben ten opzichte van andere Chileense wijnen. De specificaties voor de druivensoorten, valleien en wijnmakers zijn als volgt:

- Witte wijn, Riesling, D.O. Mulchen Bio-Bio Valley door Santiago Margozzini.

- Rode wijnen, Pinot Noir Amaral Vineyard, D.O. Leyda Valley door Adolfo Hurtado, Cinsault D.O. Guarilihue Itata Valley door Alberto Antonini, Carignan D.O. Crucesillas Cauquenes Valley door Carla Dosque, Cabernet Franc Intriga Vineyard D.O. Linderos Maipo Valley door Cristian Correa.

Deze wijnen zijn gedrukt op Fasson Cuvee Mareele White papier van 90gr met quadrichromy, gebruikmakend van digitale technologie op een HP Indigo 6900 machine. De afwerking is aangebracht met behulp van een Digicon. Er is gebruik gemaakt van Folia Gold Matte Luxor MTS 425 met stans, zeefdrukvernis met mechanische reliëf en mat UV-beschermende vernis.

De MontGras Handcrafted etiketten zijn gedrukt op zelfklevend, ongecoat, waterbestendig papier dat bestand is tegen veroudering en ultraviolet licht. Het is FSC-gecertificeerd, wat het gebruik van grondstoffen uit verantwoord beheerde bossen bevestigt. De afmetingen van de Bordeaux etiketten zijn 10,5 x 8 cm en de afmetingen van de Bourgogne etiketten zijn 8,5 x 9,7 cm. Daarnaast is er een wascapsule toegevoegd voor een extra vleugje elegantie.

De MontGras Handcrafted verpakking is momenteel te koop in Chili en zal ook worden verkocht in de belangrijkste markten waar MontGras aanwezig is, met de focus op Azië (China, Korea en Japan), Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Taiwan, Hongkong, Vietnam, Denemarken, Nederland, Duitsland, Mexico en Paraguay.

Dit project is gestart in april 2021 en werd in oktober 2021 afgerond. Daarna is er begonnen met het werken aan de containerbox van de vijf wijnen, wat duurde tot januari 2022. Beide werden gedrukt in Santiago de Chili.

Er is veel visueel onderzoek gedaan, zowel in artistiek experiment als in grafische verkenning. Talloze kunstwerken zijn gemaakt, een aanzienlijk aantal schilderijen die de juiste fusie vereisten om spanning en beweging in elk wijnetiket te creëren. Elk kunstwerk moest het ontwerp de zekerheid bieden dat de informatie op het etiket op dezelfde plaats zou blijven. Alle typografische nummerspellen moesten op een onderscheidende en integratieve manier verschillend zijn.

De uitdaging was om vijf verschillende etiketten te creëren met een verenigende grafische lijn en een doos die ze bevat. Twee kunstwerken werden samengevoegd op elk etiket, samen met de handtekeningen van de vijf wijnmakers en vijf verschillende typografische spellen voor elk nummer. Het resultaat is dat alle etiketten zeer expressief zijn en een grote persoonlijkheid hebben om een serie te creëren met een rusteloze, veranderende en onstuimige grafische uitstraling voor wijnen gemaakt van zeldzame druivensoorten uit verschillende valleien in Chili en geoogst in 2020.

MontGras Handcrafted is een enologisch project dat streeft naar de productie van onderscheidende wijnen gemaakt van zeldzame druivensoorten die in 2020 zijn geoogst. Elke wijn is het resultaat van een unieke combinatie van de specifieke weers- en bodemomstandigheden van vijf Chileense valleien en vijf verschillende wijnmakers. Deze verpakking is een creatieve manier om de specifieke persoonlijkheid van elke wijn te volgen, terwijl de gemeenschappelijke ideeën achter het project worden uitgedrukt.

MontGras Handcrafted heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan prachtige, opvallende en trendsettende creaties die het genie en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, design en technologie bevorderen. Ze belichamen buitengewone excellentie en hebben een significante impact op de wereld met hun wenselijke kenmerken.

Afbeelding credits: Jorge Brantmayer


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ximena Ureta
Afbeeldingscredits: Image #1, #2, #3, #4, #5: Jorge Brantmayer.
Projectteamleden: Art direction and design: Ximena Ureta Second designer: Francisca Furgones Art: Ximena Ureta Box second designer: Paulina Larrain
Projectnaam: MontGras Handcrafted
Projectklant: Ximena Ureta


MontGras Handcrafted IMG #2
MontGras Handcrafted IMG #3
MontGras Handcrafted IMG #4
MontGras Handcrafted IMG #5
MontGras Handcrafted IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp