Residentieel interieurontwerp: Klein maar goed afgerond

Een uniek project van Chin-Han Chen

Inleiding

Het oude, vervallen appartement is herboren dankzij het vernuft van het ontwerpteam, wiens betekenisvolle ontwerp, ruimtelijke indeling, kleurenschema en materiaalkeuze duurzaamheid en schoonheid in het leven integreren, zoals de zon en de maan die er altijd zijn.

De wens van de huiseigenaar was om een 40 jaar oud huis, dat een smalle indeling had met een lekkageprobleem en vol stond met spullen vanwege gebrek aan opbergruimte, te renoveren. Het resultaat is een uitzonderlijk entree die vrij is van ruimtelijke beperkingen door het inbedden van L-vormige lichtstrips op de balk om verschillende secties te markeren en voldoende licht te bieden. Geïnspireerd door de "zon" en "maan" in de namen van het gezin van de huiseigenaar, symboliseert het maanvormige scherm bij de ingang een goed afgerond leven.

De elegantie en eenvoud zetten zich voort in de hoofdslaapkamer en de secundaire slaapkamer. Bovendien kan de studeerkamer dienen als een multifunctionele ruimte. De balk aan het plafond is voorzien van fitnessapparatuur, waardoor de studeerkamer kan functioneren als een thuisgymnastiekruimte. Het kan ook dienen als logeerkamer wanneer er een vriend op bezoek komt. Er is zorgvuldig gekozen voor bouwmaterialen, zoals super slijtvaste vloeren, calciumsilicaatplaten en milieuvriendelijke materialen zoals gifvrije platen. LED-verlichting wordt in het hele huis gebruikt.

LED-verlichting is ingebouwd in het ijzeren gedeelte van het scherm, waardoor het doorschijnende oppervlak van de steenfineer, geïmporteerd uit Duitsland, lijkt op de textuur van het maanoppervlak. Een speciaal contrast wordt bereikt door het gebruik van zacht houtfineer. Golfpatroonglas is gesneden in bochten en, met de overgang en overlapping van verschillende materialen en door het gebruik van verlichting, presenteert het de heldere gloed van de maan. Voorbij de ingang zorgt het gebruik van hout op de vloer en aan de muur ervoor dat het scherm visueel opvalt, wat een prachtig en romantisch uitzicht creëert voor gezinsleden die thuiskomen.

Vanwege de carrière van de huiseigenaar in de medische sector wordt er veel nadruk gelegd op toegankelijkheid in de thuisomgeving. Aangezien de oorspronkelijke scheidingswanden behouden zijn gebleven, is de indeling zorgvuldig georganiseerd. Klein maar goed afgerond heeft een open plattegrond, waarbij dubbelzijdige wanden worden gebruikt in verschillende secties om ruimtelijke beperkingen te overwinnen. Zo heeft de open keuken een inklapbare eettafel en flexibele kasten. Een loopband is ingebouwd onder de bank in de woonkamer, terwijl een piano verborgen is onder het bureau in de secundaire slaapkamer. Op deze manier wordt het gebruik van deze beperkte ruimte gemaximaliseerd en voorziet het huis in diverse functies.

Het ontwerpproject vond plaats in Taipei, Taiwan.

Vanwege de stijlvolle eenheid en de praktische behoefte aan opbergruimte, zijn er in plaats van de oude trap open traptreden van puur wit en licht hout gebruikt. Het plafond in de trap is voorzien van LED-lichtstrips, waarvan het licht de lijnen van de trap accentueert en ze een rijk driedimensionaal effect geeft. De muur en nette kast naast de trap zorgen voor een perfect opgeruimde ruimte. Achter de audiovisuele kast in de woonkamer bevindt zich een nis, zodat het licht een uitzonderlijk kunstwerk kan zijn en dienst kan doen als een speciale ruimteverdeler terwijl het het algehele verfrissende en elegante kleurenpalet accentueert.

Foto: Chris Fan

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie incorporeren en sterke technische en creatieve vaardigheden tentoonspreiden. Ze dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chin-Han Chen
Afbeeldingscredits: Photo: Chris Fan
Projectteamleden: CHIN-HAN CHEN EVA LAW
Projectnaam: Small Yet Well-Rounded
Projectklant: Chin-Han Chen


Small Yet Well-Rounded IMG #2
Small Yet Well-Rounded IMG #3
Small Yet Well-Rounded IMG #4
Small Yet Well-Rounded IMG #5
Small Yet Well-Rounded IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp