Origami Mask: Een Uniek Japans Ontwerp voor Speciale Gelegenheden

Een combinatie van traditionele elementen: washi en origami

Het dragen van mondkapjes is tegenwoordig gebruikelijk in allerlei situaties waarin mensen elkaar ontmoeten, zelfs bij "speciale gelegenheden" zoals bruiloften. Het Origami Mask is ontworpen als een "kledingaccessoire" voor speciale gelegenheden, in plaats van iets dat uit noodzaak gedragen moet worden, door de plooien te versieren met bladgoud. In samenwerking met het washi-productiegebied hebben we variaties in het ontwerp gecreëerd die passen bij de verschillende functies en texturen van de materialen in verschillende productiegebieden.

Het Origami Mask is geïnspireerd op de traditionele origamitechniek van het vouwen van een enkel vel papier en de functionaliteit van washipapier, met zijn textuur en ademend vermogen. Het combineert twee traditionele elementen die bekend zijn bij de Japanse bevolking: washi en origami.

In plaats van te lijmen of te naaien, is het masker ontworpen om een driedimensionale koepel te vormen door gebruik te maken van de origamitechniek, waarbij een enkel vel papier wordt gevouwen. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de charme en functionaliteit van het materiaal, zoals de textuur en het ademend vermogen van Japans papier. Het masker is compact verpakt, maar wanneer het als masker wordt gebruikt, ontvouwt het zich tot een koepelvorm wanneer beide uiteinden worden uitgetrokken om ruimte rond de mond te creëren.

Vanuit het oogpunt van infectiepreventie kan het masker worden opgevouwen en opgeborgen in de verpakking tijdens maaltijden en andere gelegenheden om de tafel schoon te houden, en mensen hoeven zich geen zorgen te maken over waar ze het masker moeten neerleggen.

Het project begon rond mei 2020 met gesprekken met productiegebieden en fabrieken en werd gelanceerd in november 2020. In januari 2021 werden ze uitgedeeld bij een volwassenheidsviering in een washi-productiegebied.

Als een sociale verandering na de verspreiding van de nieuwe coronabesmetting is het gebruikelijk geworden om een mondkapje te dragen. Hetzelfde geldt voor "speciale gelegenheden" zoals bruiloften, theeceremonies, bloemschikken en theatervoorstellingen. Speciale mondkapjes voor "speciale gelegenheden" hebben nog nooit eerder bestaan. In ons onderzoek ontdekten we deze behoefte en probeerden we een "etiquette voor speciale gelegenheden" te ontwerpen in de vorm van een origami masker.

Massaproductie was moeilijk vanwege de complexe handmatige verwerking die ermee gepaard gaat. Door een regel vast te stellen waarbij de vouwen waarop het bladgoud is aangebracht bergvouwen zijn en de vouwen waarop geen bladgoud is aangebracht dalvouwen zijn, werd het werkproces zichtbaar en verbeterde de efficiëntie, waardoor massaproductie succesvol werd gerealiseerd.

Het Origami Mask is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Mode en Reisaccessoires Design Award in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionaliteit die uitblinken in uitmuntendheid en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Het Origami Mask, ontworpen door Yuriko Wada, in samenwerking met Hidaka Co,. Ltd. en Cosmotech Inc., is een uniek Japans ontwerp dat de traditionele elementen van washi en origami combineert. Het biedt een elegante en stijlvolle oplossing voor het dragen van mondkapjes bij speciale gelegenheden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Atsushi Morita
Afbeeldingscredits: Photographer: Yusuke Tsuchida, Model:Nui
Projectteamleden: Art Director:Atsushi Morita Designer:Yuriko Wada Japanese Paper Manufacturing:Hidaka Co,. Ltd. Manufacturing:Cosmotech Inc.
Projectnaam: Origami Mask
Projectklant: Atsushi Morita


Origami Mask IMG #2
Origami Mask IMG #3
Origami Mask IMG #4
Origami Mask IMG #5
Origami Mask IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp