Plastic Recurrence: Unieke Openbare Banken Gemaakt van Gerecycled Plastic

Ontworpen door HIR Studio

Inleiding

De legendarische rivier in de stad was jarenlang vervuild door plastic afval. Om het bewustzijn van het publiek te vergroten, deelt ons ontwerp de vruchten van recycling met de gemeenschap door huishoudelijk plastic afval van hen te verzamelen. Naarmate meer mensen de waarde van gerecycled plastic waarderen, zullen ze gemotiveerder zijn om de gewoonte van recycling op te pakken. Elke bank is gemaakt door talloze gevormde modules samen te stellen, elk identiek, maar geroteerd onder een specifieke hoek om gebogen vormen te vormen, zoals de rimpels op een rivier.

Plastic Recurrence is een serie banken ontworpen voor een stadhuis in Hong Kong, waarbij gerecycled huishoudelijk plastic afval uit dezelfde wijk wordt gebruikt. De serie bestaat uit slechts twee typische modules die in verschillende lengtes en rotaties worden gemonteerd. Tactiele texturen en imperfecte kleuren van gerecycled plastic maken elke bank uniek. Wat van de gemeenschap wordt genomen, wordt teruggegeven aan de gemeenschap. Voor het eerst in Hong Kong ervoer de lokale bevolking de vreugdevolle wedergeboorte van gerecycled plastic afval.

De banken zijn gemaakt van gerecycled plastic afval dat tijdens weekendevenementen werd verzameld in samenwerking met enkele gemeenschapsorganisaties in de buurt. De lokale bewoners in Hong Kong hielpen bij het categoriseren van het afval in de zeven soorten plastic. Ongeveer 500 kg HDPE-flessen werden in twee maanden verzameld. Ze werden vervolgens schoongemaakt, verwerkt en vermalen tot pellets voordat ze naar de meubelfabriek in China werden vervoerd. In de meubelfabriek werden twee stalen mallen gebruikt voor roterende mallen in de grote oven. Vijfhonderd plastic modules werden geproduceerd en geboord met CNC-besturing, die vervolgens met stalen spanstangen werden bevestigd aan de twaalf banken in verschillende lengtes en vormen.

De serie bestaat uit 12 banken met verschillende afmetingen: type 1 - 1500 mm, type 2 - 2000 mm, type 3 - 5000 mm. Het ontwerp is aanpasbaar door verschillende aantallen plastic modules in verschillende rotaties te monteren, geïnstalleerd in de fabriek.

De profielen, groeven en texturen zijn ontworpen in de mal om het oppervlak van de banken tastbaar te maken. De gebogen vorm lijkt op de rimpels op een rivier en scheidt natuurlijk de gebruikers voor meer privacy. De schuine bulten bieden ook vrijheid voor kinderen om op onverwachte manieren op de banken te zitten.

Het project begon in februari 2019 in Shatin, Hong Kong. Materialen werden verzameld in Shatin, verwerkt in een andere stad op 30 km afstand en vervaardigd in een Chinese fabriek op 130 km afstand. Het project eindigde in maart 2020 in Shatin, Hong Kong.

We hebben onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om gerecycled plastic als bouwmateriaal te gebruiken, voor het eerst in Hong Kong. Het doel is om het probleem van plasticvervuiling te verminderen en het verbruik van nieuwe materialen te verminderen. Ongeveer 20.000 huishoudelijke plastic flessen werden verzameld, verwerkt en omgevormd tot een dozijn banken na een jaar. Het productieproces is nauwelijks kosteneffectief, terwijl het regionale douanebeleid niet is bedoeld om de kwaliteit van gerecyclede pellets te verhogen. Als ontwerpers kunnen we helpen dit te veranderen door het publiek de schoonheid van gerecyclede producten te laten waarderen, waardoor mensen beter gaan recyclen en toezicht houden op de industrie.

De Plastic Recurrence-banken zijn bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in expertise en innovatie. De banken worden bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, en ze roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Met de Plastic Recurrence-banken heeft HIR Studio een uniek en duurzaam ontwerp gecreëerd dat niet alleen de schoonheid van gerecycled plastic laat zien, maar ook de gemeenschap betrekt bij het recyclingproces. Deze banken zijn een inspirerend voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst.

Beeldcredits: Afbeelding 1: HDP Photography, 2020 Afbeelding 2: HDP Photography, 2020 Afbeelding 3: HDP Photography, 2020 Afbeelding 4: HDP Photography, 2020 Afbeelding 5: HDP Photography, 2020 Videocredits: Make Some Noise Workshop, HK Wong, 2020


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: HIR Studio
Afbeeldingscredits: Image #1: HDP Photography, 2020 Image #2: HDP Photography, 2020 Image #3: HDP Photography, 2020 Image #4: HDP Photography, 2020 Image #5: HDP Photography, 2020 Video Credits: Make Some Noise Workshop, HK Wong, 2020
Projectteamleden: Irene Cheng Howard Chung Jeannie Ho Carlson Kwan Krisana Wong
Projectnaam: Plastic Recurrence
Projectklant: HIR Studio


Plastic Recurrence IMG #2
Plastic Recurrence IMG #3
Plastic Recurrence IMG #4
Plastic Recurrence IMG #5
Plastic Recurrence IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp