Benin: Een Hemelse Koffiebeleving

Een Nieuwe Visuele Identiteit voor een Koffie Franchise

Coffee lovers denken dat koffie een goddelijke drank is die naar de hemel smaakt. Of het nu een onderdeel is van hun ochtendritueel of een moment van ontspanning in een drukke dag, een kopje koffie geeft hen direct geluk. Dat hemelse gevoel werd gebruikt als uitgangspunt voor het merkconcept van Benin, waarbij de goddelijke geest werd verweven in koffiebars door middel van het symbool van een engel - een vrolijke cherubijn die koffie serveert. De onderliggende symboliek van de Renaissancebeweging is geen toeval; het illustreert de wedergeboorte van de ziel na het drinken van koffie, evenals de verbinding met Italië, het thuisland van premium koffie.

Benin is een familiebedrijf dat al meer dan 30 jaar verschillende koffiediensten aanbiedt, met nieuwe plannen om hun koffiebarbedrijf om te zetten in een franchise-model. Deze levendige familie houdt van muziek en het delen van gelukkige momenten, en ze hebben een warme en vrolijke benadering van klanten ontwikkeld. Het nieuwe merk wilde die energie overbrengen naar hun franchise met een visuele identiteit die een verhaal vertelt van geluk, passie en welzijn. Door de liefdevolle, glimlachende gezichten van de cherubijn en de heldere kleuren van het merk kan elke klant de unieke waarden van Benin ervaren.

De verpakking van Benin is ontworpen als een secundair reclamemechanisme en sluit aan bij de verwachtingen van duurzaamheid van de doelgroep, met papieren bekers, jute draagtassen en blikken. De textuur met engelachtige wolken is aanwezig in meerdere details en brengt voortdurend het hemelse gevoel over.

De merkcommunicatie moest zich richten op drie niveaus van koffieliefhebbers: basis, gemiddeld en gevorderd. De meeste van hen behoren tot de Millennials en Gen Z, dus de gebruikte kleuren zijn hun favoriete babyroze en blauwe tinten. De toevoeging van felgeel en rood benadrukt de energieke merkpersoonlijkheid. De productverpakking is ontworpen als een secundair reclamemechanisme en sluit aan bij de verwachtingen van duurzaamheid van de doelgroep, met papieren bekers, jute draagtassen en blikken. De textuur met engelachtige wolken is aanwezig in meerdere details en brengt voortdurend het hemelse gevoel over.

Het project begon in mei 2021 in Rijeka en werd in augustus 2021 afgerond. Naast de visuele identiteit werden ook andere aspecten van het merk, zoals het interieurontwerp en de marketingmaterialen, gestandaardiseerd om succesvol toegepast te kunnen worden op het franchiseconcept.

De creatie van het visuele systeem van Benin was het resultaat van een grondig proces dat de ontdekking van de zakelijke drijfveren en bedrijfscultuur van de klant omvatte. Verschillende uitdagingen werden geïdentificeerd, waaronder effectieve merkcommunicatie naar drie verschillende doelgroepen, het vinden van een sterk symbool dat een hemelse aangename ervaring en familiewaarden verenigt, en het gebruik van betaalbaar verpakkingsmateriaal.

Benin is bekroond met de Iron A' Design Award in 2021 in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van Benin wordt gewaardeerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld en voldoening en positieve gevoelens bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Anja Zambelli Colak
Afbeeldingscredits: Anja Zambelli Colak
Projectteamleden: Anja Zambelli Čolak
Projectnaam: Benin
Projectklant: Anja Zambelli Colak


Benin IMG #2
Benin IMG #3
Benin IMG #4
Benin IMG #5
Benin IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp