Holistisch Genezen: Een Nieuwe Ervaring in de Farmacie

Chaos Design Studio Brengt Vernieuwing in de Detailhandel

Nesteld in de erfgoedzone, behoudt het ontwerp de elementen van het bestaande gebouw om de apotheek een erfgoedgevoel te geven. Het hergebruik van de bestaande drie bogen van het gebouw om meer openingen te creëren, toont permeabiliteit door de onderlinge relatie tussen de winkelruimtes te laten zien. De structurele elementen, meubels en afwerking zijn ontworpen met speelse en lichte vormen, materialen en kleuren om een vrolijke sfeer te creëren en weg te stappen van een rigide traditioneel apotheekontwerp.

Traditionele apotheken worden vaak afgebeeld als een rigide omgeving. Het interieur van apotheken is meestal ontworpen als koud en helder, waardoor consumenten maar kort de tijd nemen om voor gezondheidsproducten en medicijnen te winkelen. Wellings streeft naar een andere aanpak die consumenten in staat stelt te genieten van hun bezoek. Door ontspanning en een vrolijke sfeer toe te voegen aan de ruimte, worden consumenten gemotiveerd om meer aandacht te besteden aan hun fysieke en mentale gezondheid.

De concepten en ontwerpen worden ontwikkeld met inachtneming van de criteria die door de klant zijn vastgesteld, zoals de sfeer, het doel en de locatie. De planning begint met een moodboard-voorstel op basis van de verzamelde informatie. Zodra het concept is bepaald, wordt er een locatieanalyse uitgevoerd voordat er wordt begonnen. Het team begint vervolgens met het ontwikkelen van hun ideeën door het opstellen van een lay-out om de stroom van het interieur te bepalen en gaat vervolgens over op de 3D-schematische ontwerpen zodra de lay-out is afgerond.

Het voormalige woonhuis heeft een totale bebouwde oppervlakte van 3400 vierkante voet. De begane grond van het gebouw bestaat uit een entreehal, woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer, enkele slaapkamers met een kleine kamer voor het personeel aan de achterkant. Via de wenteltrap naar de eerste verdieping bevindt zich een grote kamer verbonden met drie balkons en een badkamer. Een nooduitgang naast de badkamer leidt naar een noodtrap.

De lay-out is ontworpen om de onderlinge relatie tussen de vijf functies op de begane grond te laten zien; detailhandel voor lifestyle, lichaamsverzorging, revalidatie, gezondheidszorg en consultatie. Ambachtelijke producten en een boekwinkel worden gecategoriseerd als lifestyle. Over-the-counter verkoop voor lichaams- en gezondheidszorg grenst aan het consultatiegebied. Met de detailhandel voor revalidatiezorg aan de achterkant is er een hellingbaan ontworpen zodat mensen met een handicap toegang hebben. Een multifunctionele zaal erboven is bestemd voor vergaderingen en seminars.

Het project begon in mei 2019 en werd voltooid in februari 2020. Het bevindt zich op 294, Macalister Road, 10400 George Town, Penang, Maleisië.

Het ontwerpen voor een detailhandelapotheek vereist niet alleen de eisen van de klant, maar ook onderzoek naar de stroom van de apotheek. De lay-out wordt bepaald door de ruimteverdeling en -afmetingen voor elk van de functies, samen met de hiërarchie van de ruimtes. Als een farmaceutische detailhandel met revalidatiezorgapparatuur worden er ook overwegingen voor mensen met een handicap in het ontwerp verwerkt, zoals het toevoegen van hellingbanen of het bieden van voldoende ruimte voor apparatuurdemonstraties.

Met de eisen voor het behoud van het erfgoedgebouw is het een uitdaging om een geschikt ontwerpconcept te bedenken. Het oorspronkelijke karakter en profiel van het gebouw moeten behouden blijven. De interne aanpassingen, achter- en zijuitbreidingen waren toegestaan voor adaptief hergebruik van het gebouw dat de kwaliteit van het bestaande gebouw zou verbeteren. De architectonische elementen moeten consistent zijn, evenals het gebruik van materialen, met een vergelijkbaar profiel, ontwerp, kleur en textuur.

Wellings No.5, met als doel de slogan van de farmaceutische industrie "Passion For Healing" uit te dragen, combineert de trend van lifestyle en gezondheid. Geïnspireerd door de erfgoedachtergrond van het gebouw en de stad, biedt deze detailhandelapotheek een geheel nieuwe helende ervaring aan haar consumenten door een lifestyle-ruimte te bieden met een scala aan lokale ambachtelijke producten en een leeshoek. Een perfect voorbeeld van een "Lifestyle Apotheek".

Afbeeldingen: TWJPTO

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2021. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authenticeren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en vertonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chaos Design Studio
Afbeeldingscredits: All images: TWJPTO
Projectteamleden: Charles Khor Serena Foo Ng Ke Quan
Projectnaam: Holistic Healing
Projectklant: Chaos Design Studio


Holistic Healing IMG #2
Holistic Healing IMG #3
Holistic Healing IMG #4
Holistic Healing IMG #5
Holistic Healing IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp