Lux Linea: Een Visueel Spektakel in Shibuya

De Oogkliniek Die Stedelijke Verlichting en Technologie Verenigt

In het bruisende hart van Shibuya, Tokyo, onthult Tetsuya Matsumoto's Lux Linea een oogkliniek die de grenzen van design en technologie verlegt.

Te midden van de iconische lichtscènes van Shibuya's stadslandschap staat Lux Linea, een oogkliniek die niet alleen een genezingsruimte is, maar ook een visueel wonder. Tetsuya Matsumoto heeft een omgeving gecreëerd die de reflectieve magie van een caleidoscoop combineert met de precisie van geavanceerde oogheelkunde. De kliniek is een eerbetoon aan de technologische vaardigheden van de artsen en biedt een meeslepende ervaring aan zowel patiënten als voorbijgangers.

De unieke eigenschappen van Lux Linea zijn niet alleen esthetisch indrukwekkend, maar ook functioneel innovatief. De kliniek maakt gebruik van verlichte, transparante panelen met een lineair lichtmotief om een ervaring te creëren die past bij de stedelijke omgeving en tegelijkertijd de technologische vooruitgang van de artsen weerspiegelt. Het project pakt visuele problemen aan die worden veroorzaakt door glasreflecties en vertegenwoordigt tegelijkertijd de symboliek van geavanceerde medische praktijken.

De realisatie van Lux Linea was mogelijk door de toepassing van droogbouwtechnieken en afwerking met wandbekleding. De lichtpanelen, gemaakt van transparante acrylplaten met een geïnkte lijnenpatroon, worden verlicht door LED-strips langs de randen. Dit lichteffect wordt versterkt door spiegels op het plafond en de muren, die de lichtlijnen verticaal en horizontaal dupliceren.

Met een oppervlakte van 250 vierkante meter biedt de kliniek een ruimte die zowel functioneel als esthetisch is geoptimaliseerd. De plattegrond, gevormd als een rechthoekige trapezium, benut de twee glazen zijden optimaal. De wachtruimte, gescheiden door de verlichte panelen, biedt privacy en bescherming voor patiënten, terwijl de behandelkamers zich in het binnenste gedeelte van de kliniek bevinden.

Lux Linea is het resultaat van een diepgaand onderzoek naar de uitdagingen van glasreflecties en de behoefte aan verbinding met de stedelijke omgeving. Het project is een toonbeeld van hoe ruimte kan dienen als een showcase voor medische vooruitgang. De kliniek, die voornamelijk overdag functioneert, gebruikt lichtlijnen om de aandacht van voorbijgangers te trekken en een futuristisch lichtlandschap te creëren dat de vooruitstrevende benadering van de dokter weerspiegelt.

Deze innovatieve benadering heeft Lux Linea een Zilveren A' Design Award opgeleverd in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2024. Een erkenning voor topontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit en innovatie. Lux Linea is een ontwerp dat niet alleen bewondering oproept, maar ook positieve gevoelens, verbazing en verwondering teweegbrengt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tetsuya Matsumoto
Afbeeldingscredits: Image #1: photographer ©Nacasa & Partners Inc, LuxLinea, 2023. Image #2: photographer ©Nacasa & Partners Inc, LuxLinea, 2023. Image #3: photographer ©Nacasa & Partners Inc, LuxLinea, 2023. Image #4: photographer ©Nacasa & Partners Inc, LuxLinea, 2023. Image #5: photographer ©Nacasa & Partners Inc, LuxLinea, 2023.
Projectteamleden: Tetsuya Matsumoto
Projectnaam: LuxLinea
Projectklant: Eye Care Clinic


LuxLinea IMG #2
LuxLinea IMG #3
LuxLinea IMG #4
LuxLinea IMG #5
LuxLinea IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp