River One: Luxueus Wonen in Chongqing

Een uniek residentieel project ontworpen door Shanghai PTArchitects

Inleiding

Het River One-project, ontworpen door Shanghai PTArchitects, is een opvallend residentieel complex gelegen in de Liangjiang New Area van Chongqing, China. Met zijn unieke architectuur, hoogwaardige landschapsvoorzieningen en luxe voorzieningen biedt River One een uitstekende woonomgeving voor zijn bewoners.

Ontwerpinspiratie

Chongqing, ook wel bekend als de 'Bergstad', staat bekend om zijn gevarieerde hoogteverschillen. De architect heeft zich aangepast aan het lokale terrein en heeft bij het ontwerpen van het project zorgvuldig rekening gehouden met de oriëntatie en hoogte van elk gebouw, zodat elk appartement een onbelemmerd uitzicht op het landschap heeft. De hoogteverschillen van de ingangen worden opgelost door liften en trappen binnen het landschapsontwerp. Een waterval in de centrale binnenplaats en diverse andere landschapselementen worden gebruikt om het inherente hoogteverschil van het gebied op te lossen en creëren tevens een natuurlijke speeltuin voor zowel kinderen als volwassenen.

Unieke eigenschappen

River One is gelegen tussen de Jiangling-rivier en het Zhaomu Mountain Park en maakt optimaal gebruik van de hoogwaardige landschapsbronnen in de omgeving. Het project bestaat uit twee woongebieden en een commercieel gebied, met een totale oppervlakte van 220.000 vierkante meter. De eerste fase van het woongebied is al ontwikkeld en bestaat uit negen appartementen met 223 huishoudens in een bouwoppervlakte van 60.000 vierkante meter.

Realisatietechnologie

Bij het ontwerpen van de appartementen heeft de architect rekening gehouden met de omringende high-end vastgoedmarkt en zijn essentiële voorzieningen voor luxe appartementen opgenomen. De gevel van de appartementen is verdeeld in drie delen en maakt gebruik van een punt-lijn-vlak-vast motief om de architectonische en sculpturale kwaliteiten van het gebouw te benadrukken. De begane grond maakt gebruik van een gedempt palet van steenmaterialen en vormt een contrast met de dichte en compacte horizontale elementen van het gebouw.

Specificaties

De modulaire secties van het gebouw zijn omlijnd met zilvergrijze aluminium platen en voorzien van glas, wat een combinatie van moderniteit en luxe oplevert. Aluminium panelen met houtnerf scheiden de ramen van de balkons en voegen een warm element toe aan het kleurenschema. Deze twee contrasterende elementen van metaal en hout geven uitdrukking aan zowel rede als natuur. Door de horizontaliteit van de aluminium platen te optimaliseren, zijn de bovenste en onderste frames uitgesneden in kroonlijsten, wat niet alleen de binnenverlichting verbetert, maar ook het oppervlak van het gebouw verrijkt.

Interactie en functie

Het ontwerp van het River One-project weerspiegelt de vormen van de nabijgelegen Gele Berg en integreert ze met het omringende landschap. Het gebouw heeft een golvende gevel van metaal en glas, waardoor de ervaring zowel echt als virtueel wordt en alle elementen van beperking worden geëlimineerd bij het betreden. De geperforeerde metalen platen op de gevel worden 's nachts verlicht en creëren een droomachtige sfeer. De verschillende texturen van metaal worden gecombineerd om een uniek visueel effect te creëren. Bij het werken met de verschillende hoeken en vormen van de aluminium platen heeft de architect elke plaat genummerd en ze met behulp van 3D-programmering op de juiste positie geplaatst.

Locatie en tijdsbestek

Het River One-project is gestart in oktober 2017 en werd in augustus 2019 voltooid in Chongqing, China.

Uitdagingen

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van River One was het creëren van een gesloten indeling die twee verschillende waterervaringen mogelijk maakt. De eerste rij gebouwen kijkt uit op de Jialing-rivier en ligt 26 meter boven het water, waardoor het uitzicht op het natuurlijke landschap wordt gemaximaliseerd en tegelijkertijd een uitzicht op het tuincomplex vanaf de begane grond mogelijk is. De tweede rij gebouwen draait om het waterlandschap binnen het complex en vormt een geheel met de vloeiende en interne ruimte. Het gesloten complex heeft een afmeting van 190 meter van noord naar zuid en 45 meter van oost naar west en omvat een waterpartij van 800 vierkante meter, waardoor een systeem van rivieren en waterlandschappen ontstaat dat een rustige en serene woonomgeving creëert.

Conclusie

River One is een opmerkelijk residentieel project dat de unieke topografie van Chongqing omarmt en een luxueuze woonomgeving biedt aan zijn bewoners. Met zijn innovatieve ontwerp, hoogwaardige materialen en aandacht voor detail is River One een voorbeeld van uitmuntendheid in architectuur en design.

Afbeeldingscredits: liu Guochang, Yuanyang

Prijzen en onderscheidingen: River One heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Bouw- en Vastgoedprojecten Ontwerp in 2021. Deze prestigieuze prijs erkent het uitzonderlijke vakmanschap, de innovatie en de artistieke kwaliteit van het ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Quincy Li
Afbeeldingscredits: IMAGE by liu Guochang, Yuanyang
Projectteamleden: Shanghai PTArchitects
Projectnaam: River One
Projectklant: Quincy Li


River One IMG #2
River One IMG #3
River One IMG #4
River One IMG #5
River One IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp