Ring: Een Boekenplank Geïnspireerd op de Gouden Ratio

Een Uniek Ontwerp van Rama Akel

De Ring boekenplank is geïnspireerd op de goddelijke proportie (de Gouden Ratio). Het is een silhouet van Da Vinci's Vitruvian Man die een ritme uitvoert georkestreerd door koperen staven.

Ring is een uniek ontwerp dat doet denken aan Da Vinci's Vitruvian Man, een bouwsteen voor moderne beschaving en schoonheid in alle disciplines tot op de dag van vandaag. Deze boekenplank fungeert als bewaker van kennis.

De boekenplank is gemaakt van een metalen plaat die handmatig is gebogen tot een perfecte ring, die de hoofdcirkel van de boekenplankstructuur vormt. Deze ring is bevestigd op een solide houten basis. Het vierkante achtergrondgedeelte, dat de Gouden Ratio-vorm voltooit, is gemaakt van messing staven die gelijkmatig zijn verdeeld en aan de houten basis zijn bevestigd. De staven gaan door gaten in drie van de vijf planken van de eenheid. De andere twee planken worden ondersteund door gebogen staven die niet tot aan de bovenkant van het vierkant reiken.

De afmetingen van de Ring boekenplank zijn als volgt: diameter 180 cm, diepte 35 cm en hoogte 183 cm.

Ring is een statement stuk dat zowel met de ruimte als met de gebruiker interacteert. Het kan tegen een muur worden geplaatst of op een subtiele manier twee ruimtes van elkaar scheiden. Het voegt schoonheid, functionaliteit en waarde toe aan de ruimte door de gebruiker in staat te stellen zich te verhouden tot de Vitruvian Man en zijn goddelijke proportie.

Het ontwerpproces van de Ring boekenplank begon met een eenvoudige schets op 25 april 2019 in Amman, Jordanië. Het productieproces nam ongeveer drie maanden in beslag. Ring werd gelanceerd en gepresenteerd in november 2019 tijdens de Downtown Design Week in Dubai.

Als architect waardeer ik de waarde van de Gouden Ratio en de impact ervan op de monumentale architectuur in de wereld. Met dit besef wilde ik een herinnering creëren aan deze menselijke prestatie in onze interieurs. Ik kon me geen betere presentatie voorstellen dan een boekenplank die kennis bewaart.

Er waren verschillende uitdagingen bij het ontwerpen van de Ring boekenplank. Allereerst moest ervoor worden gezorgd dat de cirkelvorm behouden bleef zonder dat er duidelijke ondersteuning nodig was. Dit werd opgelost door twee slanke loodrechte ringen aan beide uiteinden van het hoofdframe toe te voegen, aan de binnenkant geplaatst om de lichtheid van de ring te behouden. De tweede uitdaging was om de houten planken naadloos te dragen zonder de Da Vinci-verhouding te verstoren. Om dit probleem op te lossen, hebben we de messing staven aan de basis bevestigd en ze door consistente gaten in drie van de houten planken laten gaan. De andere twee planken werden gedragen door gebogen staven die niet tot aan de bovenkant van het vierkant reikten, zonder de algehele verhouding in gevaar te brengen.

De Ring boekenplank is een eerbetoon aan de Vitruvian Man van Da Vinci, een bouwsteen voor zowel moderne als oude beschavingen en een standaard van schoonheid in alle disciplines tot op de dag van vandaag. De boekenplank fungeert als bewaker van kennis. Het ontwerp van de plank is een silhouet van Da Vinci's Vitruvian Man die een ritme uitvoert georkestreerd door de koperen staven. Ring is een statement stuk dat zowel met de ruimte als met de gebruiker interacteert. Het kan tegen een muur worden geplaatst of op een subtiele manier twee ruimtes van elkaar scheiden.

De afbeeldingen van de Ring boekenplank zijn gemaakt door Shamel Shoupash/Visualizer in 2020.

Ring heeft de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionaliteit die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kawn Designs
Afbeeldingscredits: Shamel Shoupash/ Visualizer , Image #1, 2020 Shamel Shoupash/ Visualizer , Image #2, 2020 Shamel Shoupash/ Visualizer , Image #3, 2020 Shamel Shoupash/ Visualizer , Image #4, 2020 Shamel Shoupash/ Visualizer , Image #5, 2020
Projectteamleden: Rama Akel, Shamel Shoupash, Zain Alsubani and Koujan Sharkas
Projectnaam: Ring
Projectklant: Kawn Designs


Ring IMG #2
Ring IMG #3
Ring IMG #4
Ring IMG #5
Ring IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp